Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 14:01
3207 citiri
Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri

Guvernul intentioneaza sa introduca TVA doar in momentul incasarii facturii, pentru maxim 500.000 de euro. Mediul de afaceri primeste cu entuziasm masura, care ar putea ajuta antreprenorii sa deduca TVA doar atunci cand isi platesc furnizorii.

Plata TVA-lui la incasarea facturii este o masura propusa de Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, a declarat Maria Grapini, director general al Pasmatex, pentru Business24.

"Aceasta masura vine de la mediul de afaceri. Este o masura pe care eu o propun de foarte multi ani si pe care am reluat-o la intalnirea de vineri cu premierul si cei sapte ministri. Ministrul Finantelor, Florin Georgescu a promis ca va lua in calcul aceasta masura si va face o simulare, ca in bugetul din 2013 sa cuprinda propunerea de a plati TVA-ul la incasare", a declarat Grapini.

Potrivit acesteia, plata TVA la incasarea unor facturi de maxim 500.000 de euro va "disciplina" mediul de afaceri, intrucat TVA va fi platit doar in conditiile in care se fac incasari, iar deducerile se pot face doar dupa plata catre furnizori.

"Nu deduci TVA decat daca ai platit furnizorilor tai factura si nu platesti la stat decat daca ai incasat. In momentul in care platesc TVA doar la incasare, atunci sunt disciplinat pentru ca stiu ca, daca nu am incasat ce am facturat luna aceasta, nu trebuie sa platesc TVA statului. In acelasi timp, nu am voie sa deduc TVA-ul pe o factura de achizitie pe care eu nu am platit-o", a adaugat Grapini.

Piperea: O masura care trebuia luata de foarte multa vreme

Plata TVA la incasare ajuta mediul de afaceri si era necesara de foarte multa vreme, este de parere avocatul Gheorghe Piperea, managing partner in cadrul Piperea si Asociatii.

"Masura ar putea ajuta foarte mult mediul de afaceri pentru ca exista miliarde de lei blocate in TVA, pe care contribuabilul il plateste fara sa primeasca plata facturii respective. Aceasta masura trebuia introdusa de foarte multa vreme, este absolut necesara," a declarat Piperea pentru Business24.

Avantajul platii TVA la incasare: Furnizorii nu mai platesc TVA pentru sume pe care nu le-au incasat

In contextul economic actual, plata TVA-ului la incasare face ca furnizorii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca bani statului pentru sume pe care inca nu le-au incasat.

"O asemenea masura ar putea sa rezolve o foarte mare problema a acestor furnizori, care, in situatia actuala, sunt prejudiciati in doua moduri: o data pentru ca un furnizor care isi cere insolventa si se pune sub protectia tribunalului, nu mai plateste nimic. In al doilea rand, pentru ca platesti TVA pentru o suma pe care nu ai incasat-o inca, creditand practic statul", a adaugat Piperea.

Masura, gura de aer pentru exportatori

Masura ar putea ajuta in mod special exportatorii, a precizat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903 pentru Business24.

"Este o masura foarte buna, care va ajuta in mod special exportatorii. Ei au si produse pe care le importa, ceea ce genereaza o acumulare de TVA foarte mare la stat, deci intra la datoria publica. Atunci, apar niste distorsionari pentru ca, statul este tentat sa nu returneze TVA, iar firmele sunt in situatia dificila in care nu au finantare, pentru ca li se "mananca" finantarea", a declarat Voinescu.

Aceasta a explicat ca in cazul exportatorilor returnarea TVA se face in 60 de zile, o perioada lunga de timp, care descurajeaza sa isi mareasca exporturile.

"De exemplu, eu am comenzi si plata se face, in relatia de export, la 60 de zile, eu trebuie sa astept acesta perioada returnarea de TVA. Sigur, primim banii de la stat, si atunci eu nu imi maresc exporturile, pentru ca nu le poti spune angajatilor sa asteapte 60 de zile pentru a-si primi salariul, sau sa nu platesti furnizorii", a spus vicepresedintele UGIR 1903.

Masura se aplica deja in tari precum Germania, sau Franta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#plata TVA companii Romanii, #plata TVA incasare, #plata TVA incasare factura, #deduceri TVA companii , #Companii Romania