Pogonaru: Compensarea taierilor din CAS ar trebui consultate cu mediul de afaceri

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:57
1072 citiri
Pogonaru: Compensarea taierilor din CAS ar trebui consultate cu mediul de afaceri

Compensarea taierilor din CAS cu alte surse de finantare ar trebui sa faca obiectul unor consultari cu mediul de afaceri, a apreciat, miercuri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru.

"Sigur ca intelegem ca pentru a usura viata mediului de afaceri trebuie, in primul rand, sa actionezi asupra taxarii muncii. Este un lucru obligatoriu, dar cum compensezi ceea ce tai din CAS, cu alte taxe, este o intrebare in legatura cu care, probabil, mediul de afaceri trebuia consultat inainte", a spus Pogonaru, care a participat la o masa rotunda privind Legea insolventei, organizata de CIS, AmCham si AOAR.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Guvernul isi va asuma in Memorandumul de intelegere cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana un angajament clar de scadere a contributiilor sociale la angajator cu 5 la suta, de la 1 iulie 2014.

Presedintele AOAR considera ca in Romania este nevoie de o filozofie fiscala si trebuie sa existe un echilibru intre diversele taxe existente.

"In Romania noi spunem ca avem nevoie de o filozofie fiscala. Ceea ce ne lipseste in momentul de fata este un echilibru intre diversele taxe existente. Avem o taxare excesiva a muncii, o taxare mult prea mica a mediului si redevente dintre cele mai scazute din Europa si din lume, si nimeni nu discuta despre modul cum se echilibreaza aceste sisteme de taxe. Daca nu ai grija ca nivelul taxei pe capital sa fie echilibrat cu nivelul taxei pe munca, atunci, automat, induci frauda in sistem", a explicat Florin Pogonaru.

Presedintele AOAR considera ca "trebuie sa trecem dintr-o taxare excesiva a muncii, intr-o taxare mai favorabila a capitalului, pe baza de redevente.

"Nu vedem aceste taxe in bunastarea generala. Nu le vedem in investitii publice, din cauza slabiciunii institutiilor publice. Avem institutii publice foarte slabe, care cheltuie foarte mult si consuma aceste taxe. Nu exista indicatori de eficienta prin care oamenii sa fie trasi la raspundere. Nu exista constiinta ca in tarile vestice, ca daca platesti taxele, le platesti pentru binele societatii si pentru binele propriu. Exista sentimentul ca acesti bani se irosesc, se fura, se intampla altceva cu ei", a subliniat Pogonaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#florin pogonaru, #mediu afaceri Romania, #compensare taieri CAS , #Companii Romania