Pregatiri pentru un "Brexit dur": Care sunt implicatiile imediate pentru afacerile din Romania

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:38
3640 citiri
Pregatiri pentru un "Brexit dur": Care sunt implicatiile imediate pentru afacerile din Romania
Foto: Alex Milcev, EY Romania

Dupa lungile negocieri pentru incheirea unui Acord privind iesirea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, inca fara rezultate clare, autoritatile fiscale din Regatul Unit ("UK") au inceput o campanie de informare a societatilor inregistrate in scopuri de TVA in UK, care sunt implicate in livrari/achizitii de bunuri cu UE.

Aceasta campanie initiata la inceputul lunii februarie 2019 are scopul de a atrage atentia asupra schimbarilor de tratament fiscal si vamal ale respectivelor operatiuni desfasurate in prezent si subliniaza necesitatea pregatirilor pentru un "Brexit dur".

O masura importanta in cadrul acestor pregatiri o reprezinta introducerea unei proceduri vamale tranzitorii simplificate, masura care se poate utiliza pentru importul bunurilor provenite din UE in cazul unui "Brexit dur". Procedura simplificata prevede amanarea declararii complete a bunurilor in vama la momentul importului, precum si amanarea platii taxelor vamale. Totusi, pentru controlul bunurilor este necesara transmiterea anumitor informatii inainte de importul efectiv al acestora.

In acest context al pregatirilor pentru un "Brexit dur" si companiile din UE, inclusiv cele din Romania, trebuie sa urgenteze implementarea unor masuri care sa permita continuarea activitatilor desfasurate dupa data de 29 martie 2019.

O importanta majora trebuie acordata livrarilor de bunuri in lant la export, atunci cand intervin societati care actioneaza drept cumparatori-revanzatori, pentru care scutirea de TVA poate fi pusa sub semnul intrebarii. Mai mult, prevederile vamale pe baza carora se stabileste persoana care actioneaza drept exportator pot influenta scutirea de TVA, asa cum este aplicata la acest moment de autoritatile fiscale din Romania.

In ceea ce priveste achizitia bunurilor din UK, pe langa formalitatile de vamuire, trebuie avute in vedere costurile suplimentare generate de taxele vamale datorate la import. In lipsa unui acord, se va aplica nivelul standard al taxelor vamale stabilit de UE pentru importul bunurilor. Totusi, pentru TVA datorata in vama pentru importul de bunuri provenite din UK pentru care formalitatile vamale de punere in libera circulatie sunt efectuate in Romania, importatorii vor putea aplica in continuare un tratament favorabil similar cu cel al achizitiilor intracomunitare de bunuri, daca sunt operatori economici autorizati ("AEO").

Lista acestor masuri este foarte lunga si specifica fiecarui tip de activitate al societatilor implicate in operatiuni comerciale cu UK.

Asadar, 2019 este un an plin de provocari, cauzate atat de schimbarea legislatie nationale cat si de Brexit-ul dur care pare inevitabil si foarte apropiat.

Articol realizat de Alexander Milcev, Partener, Liderul Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania si Cristina Galin, Tax Senior Manager EY Romania

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 34,8 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2018. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Brexit dur, #efecte Brexit dur afaceri Romania , #Companii Romania