Pretul energiei, motiv de disputa: Hidroelectrica da in judecata ANRE

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 19:30
2241 citiri
Pretul energiei, motiv de disputa: Hidroelectrica da in judecata ANRE

Hidroelectrica a actionat in contencios Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) pentru ca pretul stabilit pentru energia hidro destinata segmentului reglementat este cu 33% sub costurile de productie, a declarat miercuri presedintele Federatiei Sindicale Hidrosind, Decebal Sulea.

"Costurile Hidroelectrica au crescut la 120 - 125 de lei pe MWh, iar pretul la care livram energia in segmentul reglementat a ramas acelasi de anul trecut, adica 80 de lei pe MWh", a argumentat reprezentantul Hidrosind.

Potrivit acestuia, ANRE a cerut Hidroelectrica sa livreze mai multa energie in cosul reglementat in acest an, adica 5,1 TWh, fata de 4,1 TWh anul trecut, insa pretul nu a fost modificat.

"In ordinul emis de ANRE privind cantitatea de energie in segmentul reglementat se precizeaza ce cantitate trebuie sa dam, dar nu si pretul. Legislatia spune ca acest ordin trebuie sa contina si pretul. Prin urmare, ni se recunoaste tot tariful de anul trecut, ceea ce nu este de acceptat. ANRE isi face singur legea, este stat in stat", a mai spus liderul sindical.

El a adaugat ca ANRE a cerut mai multa energie hidro pentru a scoate din cosul reglementat o parte din energia livrata de Nuclearelectrica. Aceasta energie nucleara ar urma sa fie vanduta combinatului ArcelorMittal, care se pregateste sa depuna o oferta de cumparare a energiei pe OPCOM.

Circa 300 de sindicalisti din Hidroelectrica au protestat miercuri in fata Ministerului Economiei impotriva intentiei Guvernului de a privatiza compania. Ei se tem ca, dupa listarea a 10% din companie, FMI va impune privatizarea pachetului majoritar.

Ei sustin ca nu este oportuna listarea companiei acum, din cauza secetei, iar actiunile vor fi subevaluate.

"Va rugam sa ne scuzati/Nu producem cat furati", au scandat sindicalistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#hidroelectrica pret energie, #pret energie ANRE, #proces hidroelectrica ANRE , #Companii Romania