Prime de Paste: Companiile, mai darnice in 2012

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:19
2094 citiri
Prime de Paste: Companiile, mai darnice in 2012

Primele de Paste sunt subiectul cel mai fierbinte al acestor zile, iar numarul companiilor care vor acorda astfel de bonusuri angajatilor in aceasta perioada a crescut fata de 2011, indicand o mica indreptare a situatiei economice din Romania.

Numarul companiilor care acorda diverse beneficii angajatilor de Paste a crescut la 63% in 2012, fata de 58% in 2011, releva un comunicat de presa remis Business24.

Compania specializata in oferirea de servicii de externalizare a calculului salarial si administrarii de personal PayOut Payroll & Outsourcing a realizat un studiu impreuna cu Zucchetti Romania privind primele si beneficiile acordate salariatilor din mediul privat, cu ocazia sarbatorilor de Paste.

La studiu au participat 82 de companii, cu un numar total de angajati de 10.300 de persoane. Aceste companii activeaza in domeniile de productie, servicii, constructii, comert, etc.

Primele in bani si tichetele cadou sunt unele dintre cele mai populare metode de oferire a bonusurilor de Paste, ele putand fi si deductibile. In peste 73% dintre companiile care acorda astfel de beneficii, valoarea bonusului este egala pentru toti angajatii, putine firme facand corelatie intre performanta angajatilor, vechimea sau functia lor.

Nivelul primelor nu este insa mai crescut fata de anul 2011, doar 11% din companiile participante la studiu intentionand sa creasca valoarea bonusului cu 10% si 5% dintre companii, cu 25% mai mari.

Acordarea de bunuri produse sau comercializate de companie sau de zile libere platite, este de altfel o practica uzuala pentru companiile care nu au un buget de prime sau tichete cadou.

Angajatii din sectorul Auto, fericiti de Paste

Cei 21.500 de angajati ai companiei Dacia, Autoliv si Ford din Romania vor primi prime de Paste de peste 4,2 milioane de euro, potrivit unei analize a ZF.

Spre exemplu, cei 14.300 de angajati ai uzinelor Dacia vor primi cate 873 de lei brut, potrivit companiei, o valoare totala de 2,9 milioane de euro. La randul sau, cei 3.500 de angajati ai Ford de la uzinele de la Craiova vor primi 935 de lei brut.

Autoliv Romania va acorda prime de Paste in valoare de 30% din salariul brut,

"Practica de a oferi prime de Paste este intalnita la aproximativ 20% din companiile multinationale care au unitate de productie si cu o varsta medie a angajatilor de peste 35 de ani, care au semnat un contract colectiv de munca", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul Mercer pe piata locala, companie ce realizeaza anual un studiu salarial pentru peste 150 de companii, citata de ZF.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#prime Paste, #prime Paste companii Romania, #valoare prime Paste , #Companii Romania