Primele de Paste: Tichetele cadou, avantaj pentru angajatori

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 13:32
2541 citiri
Primele de Paste: Tichetele cadou, avantaj pentru angajatori

Primele de Paste pierd teren in fata "tichetelor cadou" in 2012, desi "lucrurile merg mult mai bine anul acesta" fata de anii anteriori, crede George Butunoiu, consultant in Resurse Umane.

"Sunt din ce in ce mai multi cei care au trecut pe o parte variabila a veniturilor, ceea ce era de asteptat, pe de o parte, iar pe de alta parte, lucrurile merg mai bine in 2012 decat in 2011 si 2010", a declarat George Butunoiu pentru Business24.

Numarul companiilor care acorda diverse beneficii angajatilor de Paste a crescut la 63% in 2012, fata de 58% in 2011, releva un studiu realizat de PayOut Payroll & Outsourcing in 82 de companii, cu peste 10.000 de angajati in total.

Acelasi studiu mentioneaza ca peste 73% dintre companiile implicate acorda bonusuri egale pentru toti angajatii, restul alegand sa efectueze o diferentiere in functie de pozitie pe scara ierarhica sau vechime in companie, iar George Butunoiu considera ca totul depinde de profilul si marimea companiei.

"La muncitori si cei de pe pozitii mai joase, de obicei se dau tichete pentru ca sunt mai multi. Cu cat sunt mai multi cei care primesc astfel de prime, cu atat e mai important sa fie optimizate fiscal, iar tichetele cadou sunt mai avantajoase din punct de vedere fiscal daca ai mai multi angajati.

La personal de conducere, unde sunt si mai putini si mai pretentiosi le dai bani sau alte cadouri din partea firmei daca e mai avantajos din punct de vedere fiscal", declara Butunoiu.

Conform consultantului in HR, pentru firma e mai avantajos sa dea angajatului lucrul care are cel mai mare impact pentru acesta. "Sunt angajati care prefera sa ia bani, sunt altii care prefera sa le plateasca firma tot felul de abonamente - la club, la policlinica. Depinde cum reactioneaza fiecare la asa ceva. Femeile reactioneaza mai bine la lucruri mai multe si mai marunte, barbatii vor bani, altii reactioneaza mai bine la traininguri si team buildinguri. Marea arta a directorului de Resurse Umane e sa dea fiecaruia ce vrea", declara Butunoiu.

O zi de concediu, in schimbul banilor

Angajatii romani ar prefera sa primeasca o zi libera cu ocazia sarbatorilor de Paste in schimbul altor beneficii. Banii, cadourile si tichetele speciale ori vacantele sunt secundare in gandurile romanilor care doresc sa petreaca sarbatorilor alaturi de familie ori prieteni, releva un studiu realizat de Accace.

Sondajul a fost realizat pe un esantion ce cuprinde angajati atat din sectorul privat, dar si cel de stat. 28,33% din angajati vor o zi libera, iar 21,67% prime in bani de pana la 150 de lei. Cate 10% din angajati vor cosuri cu produse sau tichete cadou.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#prime Paste, #prime Paste companii Romania, #bunuri cadouri Paste , #Companii Romania