Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatori de lapte, amendati pentru lipsa de igiena si conditiile de transport

Producatori de lapte, amendati pentru lipsa de igiena si conditiile de transport


Inspectorii sanitari veterinari au dat 112 amenzi in valoare totala de 291.110 lei unor firme din industria laptelui ca urmare a controalelor efectuate in perioada 19 februarie - 15 martie 2019, informeaza miercuri Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In perioada 19 februarie - 15 martie 2019, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea si depozitarea laptelui crud si a produselor lactate. Au fost verificate 2.279 de obiective: 701 ferme, 452 de exploatatii non-profesionale de animale producatoare de lapte (gospodarii ale populatiei), 366 de centre de colectare lapte, 113 unitati de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 486 de unitati de procesare a laptelui inregistrate sanitar veterinar, 128 de depozite independente, precum si 33 de depozite independente care asigura stocarea produselor lactate care urmeaza a fi distribuite prin programul 'Laptele si cornul", se spune in comunicat.

In urma controalelor au fost aplicate 112 amenzi in valoare de 291.110 lei, au fost emise 6 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si 49 de ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii.

De asemenea, a fost retinuta de la comercializare si dirijata catre unitati de neutralizare cantitatea de 1.521 de kg de produse lactate.

Printre neconformitatile constatate si sanctionate au fost: utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unitatile de procesare a laptelui; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura a laptelui pe durata transportului, la nivelul exploatatiilor comerciale de animale producatoare de lapte, centrelor de colectare a laptelui, precum si la receptia in unitatile de procesare lapte; nerespectarea cerintelor generale si specifice de igiena referitoare la muls, colectarea, racirea si procesarea laptelui crud; echipamente nefunctionale in spatiile de productie si deficiente structurale la nivelul unor depozite si unitati de colectare si procesare a laptelui (pereti, plafoane, pavimente, care prezinta zone deteriorate, greu de igienizat).

De asemenea, inspectorii au mai constatat deficiente privind identificarea si inregistrarea in Baza Nationala de Date a animalelor producatoare de lapte crud destinat procesarii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1107 ori