Radiografia mediului de afaceri romanesc: Peste 160.000 de firma valoreaza sub 1000 de euro

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:12
2227 citiri
Radiografia mediului de afaceri romanesc: Peste 160.000 de firma valoreaza sub 1000 de euro

Valoarea de piata a 162.455 de firme din Romania era la sfarsitul lui 2013 mai mica sau egala cu 1.000 de euro. La polul opus se regasesc 37 de companii, cu o valoare de piata mai mare de 500 milioane euro, arata o analiza realizata de RisCo - Verificare Firme Online.

"Daca dorim sa stim unde este locul economiei romanesti la nivel global si al UE, nu este suficient sa avem statistici generale privind numarul de inregistrari de firme noi, radieri si insolvente de-a lungul anilor. Dintre companiile de pe piata, trebuie sa stim cate au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive intr-o piata tot mai integrata. Datele arata ca mai putin de 30.000 de companii aveau o valoare de piata de peste 1 milion de euro si mai putin de 5000 aveau o valoare de piata de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013. Asadar, Romania este tara in care sectorul IMM constituit din firme foarte mici reprezinta majoritatea; in consecinta, politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui sa se axeze pe acest segment de firme", a spus Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

Valoarea de piata a unei firme este calculata pe baza valorii estimate de piata a capitalului si datoriile firmei, fiind utilizate datele contabile la sfarsitul fiecarui an fiscal, ajustate cu multiplii medii relevanti ai companiilor listate pe pietele de capital, din acelasi domeniu de activitate cu firma analizata.

De asemenea, sunt luate in calcul si rezultatele financiare nete prin metoda de calcul "actualizarea flxurilor de numerar".

Peste 159.000 de companii, risc de insolventa foarte ridicat

159.453 de companii din Romania aveau in 2013 un risc de insolventa foarte ridicat, cuprins intre 90 si 100%. Dintre acestea, 3.346 de firme au intrat in insolventa anul trecut.

Pe de alta parte, pentru 229.859 de firme probabilitatea de a intra in insolventa se afla la un nivel minim, cel mult 10%. Din totalul acestora, 1.406 de companii au intrat in insolventa, majoritatea din motive care nu au fost legate de situatia lor financiara sau legala, ci mai degraba de motive administrative.

Firmele din domenii precum constructiile, comertul cu amanuntul si cu ridicata, dar si companii din domeniul serviciilor sunt printre cele mai expuse riscului de insolventa. In general, companiile mari au o probabilitate de insolventa mai scazuta decat companiile mici si foarte mici.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in 2013, numarul insolventelor a crescut cu peste 10% fata de 2012, la 29.587 de firme, asa cum a crescut si numarul firmelor radiate si dizolvate (la 80.786, respectiv, 23.209 companii). In plus, peste 22.000 de firme si-au suspendat activitatea pe parcursul anului trecut.

Probabilitatea de insolventa este determinata pe baza rezultatelor financiare publicate de catre societatile comerciale la sfarsitul fiecarui an fiscal. Calculele au fost efectuate pentru un numar intre 600.000 - 700.000 de firme pentru fiecare an din perioada 2005-2012.

In alcatuirea statisticilor, au fost incluse doar societati comerciale de tip SRL si SA. Statisticile nu iau in considerare urmatoarele tipuri de societati intreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, banci, IFN-uri, organizatii cooperatiste de credit, cooperative agricole si mestesugaresti, societati de asigurari si brokeri de asigurari, brokeri, fonduri si societati supuse reglementarilor pietei de capital.

Raportul RisCo prezinta probabilitatea de insolventa a unei firme si valoarea de piata a acesteia pentru ultimii patru ani fiscali.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#studiu companii, #companii Romania, #studiu risco , #Companii Romania