Reabilitarea termica, o afacere de perspectiva - Interviu Dr. Ion Radu Zilisteanu

Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:18
3028 citiri
Reabilitarea termica, o afacere de perspectiva - Interviu Dr. Ion Radu Zilisteanu

Reabilitarea termica este o afacere profitabila, in conditiile in care Uniunea Europeana ar putea aloca, din toamna, fonduri pentru acest proiect.

In plus, exista propuneri ca reabilitarea termica sa fie facuta si la case, ceea ce ar face ca miza pentru companiile de reabilitare sa creasca si mai mult.

Consultantul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre cat sunt de eficiente metodele utilizate de companiile de reabilitare si cum pot obtine finantare clientii care nu se incadreaza la ajutorul de la stat.

Este reabilitarea termica o afacere profitabila in Romania?

In conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat ca, din toamna, o sa fie alocate fonduri europene pentru reabilitarea termica, se pare ca este o adevarata afacere sa ai o companie de reabilitare termica. In Romania sunt 8,8 milioane de unitati locative, este o piata imensa.

Se vorbeste de extinderea proiectului de reabilitare termica si la case. Este aceasta o masura viabila?

Principial vorbind, fara sa facem referire la metoda prin care se face, reabilitarea termica ar fi foarte utila si la case. Daca sporesti randamentul energetic, asta inseamna un consum energetic mai mic pentru toata lumea si pentru stat si pentru cei care au locuintele reabilitate, pentru ca au o factura mai mica la energie.

Cat de eficienta este metoda prin care companiile fac reabilitarea termica in Romania?

Firmele angajate sa faca reabilitarea termica nu sunt intodeauna cele mai calificate si atunci, ies lucruri de "mantuiala".

Pe urma, Ordinul Arhitectilor din Romania a tras un semnal de alarma acum cateva saptamani, in care a spus ca aceasta metoda de reabilitare, pe care o practica ei, adica placarea cu polistiren expandat, cu plasa si apoi cu mortar, nu este cea mai buna alegere din mai multe motive. In primul rand, pentru ca acea cladirea nu mai respira. Polistirenul expandat face izolare termica, insa, practic, impiedica si circulatia vaporilor de apa.

In al doilea rand, nu se stie ce consecinte vor avea asupra sanatatii celor care locuiesc in cladirile respective. In al treilea rand, o sa permita rozatoarelor sa intre prin polistirenul expandat, pentru ca nu sunt inchise bine. Sunt foarte multe dezavantaje.

Exista si metode alternative, e adevarat ca sunt mai scumpe, insa sunt mult mai bune.

Bancile pentru locuinte propun modificarea legislatiei la creditele pentru reabilitare termica, astfel incat sa fie acceptate si credite cu dobanda fixa. Cat de utila este aceasta masura?

Ca sa dai clientilor o alternativa de finantare, cum este aceasta, trebuie sa indeplinesti cel putin doua conditii: sa faci obligatoriu, prin lege, reabilitarea termica, pentru ca, in prezent, nimeni nu poate obliga pe nimeni sa isi reabiliteze termic locuinta. In al doilea rand, acest sistem de economisire-creditare colectiva presupune ca tu sa ai deja un stagiu de cotizare, adica sa ai deja un an-doi in care ai depus bani.

Bancile pentru locuinte au o lege speciala, care le reglementeaza activitatea. Sistemul de creditare colectiva presupune depunerea lunara a unor sume de bani, dobanda aplicata la aceste sume fiind mult sub nivelul pietei.

Aceasta dobanda este, insa, contrabalansata de niste avantaje: in momentul in care ai acumulat o suma, banca iti poate oferi un credit in functie de suma pe care ai economisit-o. Dobanda aplicata acestui credit este mai mica decat cea aplicata pe piata, fiind dobanda la care fac referire reprezentantii bancilor in aceasta propunere.

Mai exista un avantaj: statul iti da o prima anuala in functie de suma economisita, dar care nu trebuie sa depaseasca 250 de euro pe an. Banii sunt bonificati in cont.

In aceste conditii, nu stiu in ce masura clientii vor apela la astfel de credite pentru reabilitare termica.

Pe ce credeti ca mizeaza bancile de locuinte prin aceasta propunere?

Perspectivele generale la creditele in lei sunt, pe termen mediu, in scadere si atunci bancile prefera sa puna o dobanda fixa la inceput, care, de fapt este adaptata momentului actual, dar care, in timp, pentru banci reprezinta un castig.

Acest sistem este importat din Germania si Austria, acolo merge foarte bine. In alte tari nu a inregistrat acelasi succes. La noi nu are o cota de piata foarte mare, desi este un sistem destul de eficient, daca il intelegi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#afaceri reabilitare termica, #companii reabilitare termica, #reabilitare termica Zilisteanu, #bani reabilitare termica , #Companii Romania