REGIONALIZAREA: Asocierea prin clustere, solutia pentru brandul noilor regiuni

Sambata, 18 Mai 2013, ora 09:05
6352 citiri
REGIONALIZAREA: Asocierea prin clustere, solutia pentru brandul noilor regiuni

Regionalizarea, pe langa disputele de ordin politic, ridica si probleme de organizare economica.

"Daca apar noi regiuni administrative, trebuie sa apara si noi structuri economice. Atunci eu zic ca organizatiile de tip cluster pot sa acopere unele domenii economice la nivel regional si atunci bineinteles ca o sa fie clustere regionale care vor putea conlucra", a declarat Vajda Lajos, vicepresedintele Asociatiei clusterelor din Romania pentru Business24.

Intr-adevar, asocierea unor companii din acelasi segment economic cu universitati, administratii publice sau banci sub aceleasi principii si obiective vor ajuta la promovarea noilor regiuni administrativ-teritoriale.

Clusterele nu sunt o noutate pentru tarile europene, insa Romania se afla la inceput de drum. Desi la noi in tara au aparut deja cateva grupari de acest gen, asocierea producatorilor a fost "fortata" de autoritati care au implementat in anul 2009 un proiect de sustinere a acestor formatiuni.

In prezent, in Romania sunt 40 de clustere organizate pe diverse domenii de la turism, energie regenerabila, balneoturism la textile sau ecoturism.

Ce este un cluster

Clusterul este un grup de firme, actori economici din domenii apropiate si institutii localizate intr-o proximitate geografica.

Pe langa asociatiile profesionale si companii, dintr-un cluster mai fac parte si universitatile pentru a se crea o legatura intre cercetare si mediul de afaceri. In plus, sunt invitate sa participe si administratiile publice locale care sunt interesate sa dezvolte un domeniu economic.

"Pe langa asta cautam si alti parteneri in functie de domeniul dezvoltat: pot fi asociatii profesionale, banci sau alte institutii. Spre exemplu, in cazul clusterului de Energie Verde am apelat la banca Raiffeisen sa ne fie partner, dar saptamana viitoare o sa semnam un acord cu Banca Transilvania", a adaugat Vajda Lajos.

Beneficiile apartenentei unei companii la un cluster

Cresterea competitivitatii si a ratei de ocupare a fortei de munca, prin interconectarea de oameni, abilitati, competente si cunostinte;

- Cresterea eficientei, deoarce este usor sa lucrezi intr-o retea cu clientii si furnizorii;

- Stimularea inovarii, deoarece interactiunea cu clientii creeaza idei noi si o mare presiune asupra inovarii;

- Pot creste puterea de negociere a companiilor, atat pe piata interna, cat si pe pietele straine;

- Incurajeaza intreprinderile sa lucreze impreuna la criterii de calitate agreate, in conformitate cu standardele internationale;

- Ofera oportunitatea pentru transferul de cunostinte.

Managementul clusterului este asigurat de societatile comerciale si asociatiile profesionale aflate in componenta. Organizarea juridica poate fi sub forma unei entitati juridice, dar si ca asociere libera care are un consiliu de conducere.

Costurile pe care le au de suportat companiile

"Am stabilit o taxa minima pentru firma de 100 de euro anual. Este chiar o suma modica. Nu exista nici un alt cost. Ei, in schimb, participa la evenimente, au pagina comuna de web, dar facem si promovare individuala", a adaugat Vajda Lajos.

In prezent, Romania a preluat modelul francez, desi ar fi fost mai apropiat de Romania modelul de organizare a clusterelor din Italia sau Austria, sustine vicepresedintele Asociatiei clusterelor din Romania.

"Miercuri (n.red 15 mai) ne-am intalnit cu un reprezentat de la Ministerul Economiei pentru a discuta despre rolul clusterelor in contextul strategiei de reindustrializare a Romania. Suntem in discutii cu mai multe ministere pe aceasta tema: ministrul Grapini, la ministerul Mediului, a precizat Vajda Lajos..

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#clustere Romania, #clustere beneficii, #clustere regionalizare Romania , #Companii Romania