Retailerii straini nu se tem de concurenta romaneasca. In 2012 au investit masiv

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 13:33
2645 citiri
Retailerii straini nu se tem de concurenta romaneasca. In 2012 au investit masiv

Grupul francez Carrefour, belgienii de la Louis Dellhaize care detin Mega Image si Cora sau concernul german Lidl & Schwarz sunt cativa dintre investitorii straini in retail care au continuat, in 2012, sa se extinda pe piata de retail locala.

Tranzactia prin care Metro a vandut magazinele Real catre Auchan, zvonurile potrivit carora Carrefour s-ar atrage de pe piata locala si extinderea aproape agresiva a supermarketurilor de proximitate sunt principalele momente care au marcat evolutia sectorului de retail autohton.

Cel mai important eveniment din 2012 a fost tranzactia incheiata intre Metro si Auchan. Miza consta in activitatea magazinelor Real, din Europa Centrala si de Est. Auchan a cumparat, de la Metro, pentru 1,1 miliarde de dolari, activitatile operationale si activele imobiliare corespondente ale filialelor Grupului Metro in Polonia, Romania, Rusia si Ucraina.

In consecinta, toate hipermarketurile Real din Europa Centrala si de Est vor functiona sub marca Auchan, cu exceptia a patru magazine din Arad, Constanta, Oradea si Suceava, conform reprezentantilor Real.

O alta tranzactie semnificativa pe piata de retail este cea in care grupul elvetian Laderach vinde compania Heidi Chocolat catre producatorul Kandia Dulce. Tranzactia se afla in curs de aprobare de catre Consiliul Concurentei, iar dupa aprobare, cele doua companii vor fi reunite sub un nou brand: Kex Confectionery.

Meinl preia Heidi Chocolat de la grupul elvetian Laderach

Un alt moment important pentru piata de retail a fost zvonul potrivit caruia Carrefour s-ar retrage din Romania, pentru limitarea cheltuielilor. Totusi, in ciuda zvonurilor, Carrefour a continuat sa se extinda pe piata locala, unde a a juns la 59 de supermarketuri, 8 francize si 25 de hypermarketuri.

Georges Plassat, CEO Carrefour, a recunoscut, pentru Financial Times ca sunt tari unde grupul isi va schimba strategia, in asa fel incat sa reduca din pierderi. Potrivit presei internationale, este vorba despre Polonia, Turcia si Indonezia, unde Carrefour isi va "ajusta pozitia".

Carrefour pleca din Indonezia. Urmeaza Romania?

In Indonezia grupul a vandut, pe la sfarsitul lunii noiembrie, participatia de 60% din lantul de magazine catre conglomeratul CT Corp pentru 525 milioane de euro. In ciuda zvonurilor potrivit carora s-ar retrage si din Romania, Carrefour a continuat sa se extinda pe piata locala. In acest an, retailerul francez a ajuns la 59 de supermarketuri, 8 francize si 25 de hypermarketuri, in tara noastra.

Pe plan local nu doar Carrefour a adoptat o strategie de extindere, ci si branduri precum Mega Image, Penny sau Profi. De altfel, politicile de expansiune promovate in perioada 2010-2011 au continuat si anul acesta, dovedind increderea retailerilor in perspectivele de crestere ale pietei din Romaniei, conform unui studiu PriceWaterHouse Coopers.

Retelele de supermarketuri sau discounterii si-au sporit semnificativ numarul de unitati: Mega Image a ajuns la un numar de 143 de unitati, Lidl are deschise 118, in timp ce Penny opereaza 128, iar Profi 108.

Expansiunea investitorilor straini pe piata locala ar putea fi explicata si de viziunea pozitiva pe ansamblu, din punct de vedere al concurentei, asa cum declara presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu. Acesta a precizat ca lucrurile bune care s-au intamplat pe piata de retail din Romania au fost pe partea legislativa.

"Suntem multumiti ca Guvernul a aderat la propunerea noastra de a elimina obligarea cererii acordului concurenta cand se deschide un nou spatiu comercial. De asemenea, o serie de propuneri legislative carora noi ne-am opus si nu au fost aprobate pana acum au fost obligarea lanturilor comerciale sa vanda 80% produse romanesti sau obligarea mutarii marilor spatii comerciale la marginea oraselor sau in afara lor", a explicat seful Autoritatii de Concurenta.

Bogdan Chiritoiu: Piata de retail din Romania este concurentiala

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata retail Romania, #tranzactie Auchan, #magazine noi Carrefour , #Companii Romania