Romania continua sa fie atractiva pentru investitori. Ce domenii se cauta

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:49
3055 citiri
Romania continua sa fie atractiva pentru investitori. Ce domenii se cauta

Industria aeronautica, agricultura bio si asigurarile de sanatate sunt doar cateva dintre domeniile cu care piata locala ii atrage pe investitorii straini, spune Valentin Preda, presedintele Bursei Romane de Afaceri.

Afirmatia sa este sustinuta si de cifre: in primele luni ale anului trecut trecut, investitiile straine directe au crescut cu aproape 30%, fata de perioada similara a anului trecut, conform BNR.

"Industria constructoare de masini, cea de componente electrice si electrotehnice, web designul, alaturi de industria aeronautica, segmentul asigurarilor de sanatate si productia de vinuri sunt domeniile care au ramas in continuare atractive pentru investitorii straini", spune Preda, om de afaceri cu experienta internationala si initiatorul proiectului Bursei Romane de Afaceri, inceput in 1999 si reluat anul trecut, dupa consolidarea si online, prin platforma rbex.ro.

Bursa Romana de Afaceri, un concept relativ nou pe piata locala, reprezinta o platforma de intermediere si consultanta in afaceri, care faciliteaza investitiile private de capital, realizarea de parteneriate de tip joint-ventures, dezvoltarea si restructurarea afacerilor, precum si vanzarea si cumpararea afacerilor la cheie. Bursa Romana de Afaceri este membra a Asociatiei Internationale a Brokerilor de Afaceri din Statele Unite ale Americii - asociatie care reuneste brokeri de afaceri din intreaga lume.

In SUA, conceptul este foarte popular, dar la nivel european si implicit local inca mai este loc de dezvoltare, mai ales ca publicul roman nu este suficient de familiarizat cu acest concept.

"Prin intermediul platformei de business facem doua lucruri: internationalizam companiile romanesti sa faca afaceri la nivel national si suntem o platforma pentru companiile straine care vor sa se intereseze sau sa faca afaceri in Romania. Suntem conectati la nivel online, dar ne-am dezvoltat si o retea umana, prin care circulam o informatie de business, de calitate, referitoare la propunerile de calitatea din partea firmelor romanesti (99% sunt private)", explica Preda.

Intermedierea unui contract poate dura intre sase luni si un an. "Daca obtii un feed back pozitiv dupa trei luni, atunci este o performanta", spune presedintele Bursei de Afaceri Romane. Clientii sai pot primi si consultanta de business, contracost, desigur. Tarifele variaza foarte mult in functie de client si de afacere, dar in general, costul minim este de 200 de euro pe ora.

"Toti cred ca se pricep la intermedierea de afaceri"

"Toti par sa se priceapa la intermedierea de afaceri dar putini intermediari isi iau banii, in final", asa cum glumeste Valentin Preda.

Practic, in procesul de intermediere a unei afaceri, oferi clientului genul de consultanta de afaceri care acopera un spectru mai larg al nevoilor de business ale clientului de la elaborarea planului de afaceri si auditul strategiei, pana la asistenta de specialitate in fuziuni si achizitii.

In tot acest proces, un rol important il are pregatirea afacerii pentru vanzare, care poate implica consultanta pentru dezvoltarea si/sau restructurarea afacerii, restructurarea creditelor, evaluarea afacerii si atragerea de capital suplimentar si de noi parteneri de afaceri.

De altfel, 80% din companiile care solicita consultanta nu se califica de etapele preliminare impuse de modul de lucru al Bursei de Afaceri din Romania. "Dar ne descurcam si cu restul de 20%", sustine omul de afaceri, mai ales ca profilul clientului sau trebuie sa intruneasca trei aspecte oarecum elitiste.

"Trebuie sa stie ce vrea sa isi doreasca mai mult si sa aiba cel putin un milion de euro cifra de afaceri". Cu aceasta cifra se pot incheia parteneriate locale, pentru ca strainii nu sunt interesati de proiecte oferite de companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 10 de milioane de euro, mai mentioneaza Preda.

Platformele de intermediere de business online au evoluat foarte mult, atat in SUA unde este foarte popular ca un antreprenor sa se dezvolte prin cumparararea unei afaceri, cat si in Europa.

In Romania, insa, conceptul este inteles la acest moment, de cele mai multe ori, doar ca un proces de vanzare-cumparare de afaceri la cheie. "Intermedierea de afaceri ar trebui sa cuprinda orice forma de parteneriat de business, inclusiv intermedierea in domeniul comertului exterior", concluzioneaza Preda.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#oameni de afaceri Romania, #investitii romania, #Bursa Romana de Afaceri, #Valentin Preda Bursa Romana de Afaceri , #Companii Romania