Romania are mult mai putine firme decat media europena si tot mai putini angajati care sa sustina pensiile

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:37
2809 citiri
Romania are mult mai putine firme decat media europena si tot mai putini angajati care sa sustina pensiile
Foto: CC0 Creative Commons

Sectorul companiilor din Romania este slab dezvoltat raportat la dimensiunile pietei autohtone si comparativ cu celelalte tari europene foste socialiste, reiese dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.

Potrivit acestuia, in Romania sunt 2,2 IMM-uri la suta de locuitori, iar media Uniunii Europene este de 4,5 firme.

In Cehia sunt 9,4, in Slovacia - 7,5, Slovenia - 6,4, Lituania - 5,4, Ungaria - 5,3, Letonia - 5,2, Estonia - 4,9, Bulgaria - 4,4 si Polonia - 4,1.

Conform sursei citate, numarul de salariati la nivelul economiei s-a redus semnificativ fata de anul 1990.

Astfel, in 1990 erau 8,2 milioane (inclusiv somajul "mascat" prin angajari artificiale in intreprinderile socialiste), fata de 3,4 milioane pensionari (raport 2,4 salariati la un pensionar).

In iunie 2017, erau 4,9 milioane salariati comparativ cu 5,2 milioane pensionari, in conditiile in care, dupa 1989, somajul a fost "mascat" prin pensionari anticipate si fenomenul de emigrare (raport 0,92 salariati la un pensionar)

"Productivitatea muncii din Romania se situeaza la un nivel mai inalt fata de costul orar al muncii raportat la media europeana. In anul 2016, productivitatea muncii din Romania reprezenta 31% din media UE, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de anul 2008 si cu 5 pp, comparativ cu 2012, dupa ajustarea economica. Tot in 2016, costul orar cu forta de munca reprezenta 22% din media UE (-9 pp fata de productivitatea muncii), in crestere cu 2 pp fata de 2008 si cu 5 pp fata de 2012", informeaza prim-viceguvernatorul.

Acesta mai arata ca, in intervalul 2014 - 2017, salariul minim a crescut atat in Romania (+81%, cu o baza de referinta redusa), cat si in celelalte tari din regiune (cu baze de pornire mai ridicate), respectiv in Cehia (+29%), Ungaria (+26%), Slovacia (+24%) si Polonia (+19%).

"Desi costurile cu forta de munca au crescut in perioada 2012 - 2017, au fost create 700.000 de noi locuri de munca, indeosebi in economia reala. Procesul de

crestere a masei salariale este firesc si nu a afectat competitivitatea economiei in ansamblu. Se realizeaza redistribuiri de angajati intre sectoarele economiei, pe fondul schimbarii structurii productiei", mentioneaza sursa citata.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#raport BNR angajati , #Companii Romania