Rusii tatoneaza terenul pentru reluarea exporturilor de carne de porc

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 13:39
2837 citiri
Rusii tatoneaza terenul pentru reluarea exporturilor de carne de porc
Radu Timis, patronul Cris Tim. Sursa foto: Business Magazin

Exporturile de carne de porc catre Rusia s-ar putea relua, dupa ce schimburile comerciale pe acest segment au fost intrerupte, pentru prima data, in 2003, din cauza pestei porcine. Principalul efect va fi o scadere a concurentei exercitate de procesatorii de carne de porc pe piata locala.

"Va fi o dezinflatie de oferta si de presiune (...). Daca se vor relua exporturile catre Rusia, anumiti jucatori vor exporta mai mult si atunci va scadea presiunea pe piata locala", explica Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, dar si patronul Cris-Tim, pentru Business24.

"Selectia a fost aleatorie. Nu ne-au ales pe noi in mod special", precizeaza Timis. Firma pe care o conduce este una dintre cele trei companii care proceseaza carne de porc din Romania, celelalate doua fiind Caroli si Kosarom.

Rusia ar deschide "poarta" catre pietele asiatice

Omul de afaceri mentioneaza ca firma sa nu a exportat niciodata in Rusia, dar ca, in cazul in care inspectorii veterinari rusi vor da avizul favorabil, se vor deschide piete noi, mai exact Kazahstanul si Belarus, dar "si toata zona asiatica". Procesatorul de carne de porc mizeaza pe un export de 40% din productie, in Rusia. In acest moment, Cris-Tim exporta aproape 17% din totalul productiei pe pietele europene.

Producatorii dar si procesatorii de carne de porc au fost afectati, in ultima perioada, de scaderea cererii si de restrangerea pietei, iar majorarea TVA la 24% a inrautatit lucrurile, crede Timis, pentru ca "a dus la cresterea concurentei neloiale, iar foarte multi procesatori s-au indreptat catre zona gri".

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc au fost sistate in 2003, dupa ce s-a Romania a recurs la vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

Exporturile au fost reluate anul acesta, dar o singura companie a primit avizul favorabil al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Compania respectiva este Smithfield Romania, filiala locala a gigantului american Smithfield Foods, cel mai mare producator si procesator de carne de porc, la nivel mondial.

Statul roman ar putea castiga, daca se vor relua exporturile de carne de porc, prin taxe si impozite, crede Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Reluarea exporturilor cu carne de porc deschide drumul catre comertul cu Rusia

Romania a importat in primele cinci luni din acest an aproximativ 45.500 de tone de carne de porc, de opt ori mai mult decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2012, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Valoarea acestor importuri a depasit 77 de milioane de euro, comparativ cu 8,033 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#export carne porc, #export carne de porc Rusia, #reluare exporturi carne porc, #Radu Timis Cris Tim , #Companii Romania