Exclusiv: Danone retrage 60 de tone de iaurt de pe piata locala

Luni, 18 Martie 2013, ora 15:05
3201 citiri
Exclusiv: Danone retrage 60 de tone de iaurt de pe piata locala

Compania Danone anunta retragerea de pe piata locala a iaurtului fabricat din lapte ce provine de la o ferma unde autoritatile au gasit aflatoxina.

"Nu retragem lapte de pe piata, ci produse de tip iaurt. Se retrag de pe piata 59,6 tone dintre care azi-dimineata erau deja retrase de pe piata 75%. Procesul de retragere este continuu", a declarat Cristina Popescu, directorul de Comunicare Corporativa Danone pentru Business24.

Este o masura preventiva

"Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei", se arata in comunicatul de presa.

Danone are contracte cu 80 de ferme din Romania, de unde se aprovizioneaza cu cantitati diferite de lapte.

Scandalul laptelui contaminat a inceput in urma cu o saptamana cand ministrul Agriculturii Daniel Constantin anunta ca autoritatile veterinar sanitare au descoperit la o ferma care importa materia prima din Ungaria lapte infestat cu aflatoxina, o substanta cancerigena.

Ministrul a adaugat ca o cantitate de 13.000 de litri a fost retrasa de pe piata.

Scandalul laptelui a capata amploare dupa ce autoritatile au suspendat activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui, din cele 335 existente in Romania. Acestea sunt alimentate de ferme in cazul carora exista suspiciuni de depasire a limitei de aflatoxina M1, au anuntat duminica autoritatile.

Totodata, la mijlocul saptamanii trecute, Mihai Turcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.

Potrivit presedintelui interimar al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, totalul de lapte sechestrat din cauza unor suspiciuni referitoare la prezenta aflatoxinei M1 reprezinta aproximativ 0,2% din productia zilnica de lapte a Romaniei, care se ridica la 20.000 de tone.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate) si cereale.

Laptele poate contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Danone retrage iaurt, #lapte aflatoxina Danone, #Danone piata Romania , #Companii Romania