Serviciile postale din Romania au o pondere in PIB mult mai redusa fata de media UE

Joi, 13 Martie 2014, ora 13:45
1501 citiri
Serviciile postale din Romania au o pondere in PIB mult mai redusa fata de media UE

Piata serviciilor postale la nivelul Uniunii Europene s-a situat la aproximativ 90 miliarde de euro in 2012 si a reprezentat circa 1% din Produsul Intern Brut comunitar, comparativ cu 0,26% in Romania, reiese din datele prezentate de autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM.

In Romania, la nivelul anului 2012, piata serviciilor postale a atins 1,52 miliarde de lei si a reprezentat 0,26% din PIB, care s-a situat la 587,5 miliarde de lei.

"Cifra de afaceri a firmelor din Uniunea Europeana care activeaza in domeniul serviciilor postale a totalizat aproximativ 90 miliarde de euro la nivelul anului 2012 si a reprezentat circa 1% din PIB-ul comunitar", a declarat presesintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate,

El a adaugat ca serviciile expres si de colete postale au consemnat o crestere in ultimii ani, sustinuta de dezvoltarea comertului electronic national si european.

"Serviciile expres si de colete postale reprezinta peste 50% din totalul veniturilor postale", a spus seful ANCOM.

Trimiterile de scrisori sunt in continua scadere

"Acest trend este efectul climatului economic si schimbarii obiceiurilor de comunicare ale oamenilor. In perioada 2007-2011, ritmul anul de scadere al cererii de servicii de posta de scrisori a fost de 4,1%. In medie, in 2011, numarul trimiterilor pe locuitor la nivelul Europei de Est se situeaza la 50, comparativ cu 163 la nivelul UE", a spus Marinescu.

In privinta Romaniei, Marinescu a aratat ca valoarea pietei serviciilor postale a ramas relativ constanta, situandu-se la 1,52 miliarde de lei, fata de 1,53 miliarde de lei in anul 2011, an in care piata de profil crescuse cu 5,2%.

Potrivit datelior ANCOM, numarul trimiterilor postale a atins 523,3 milioane la finele anului 2012, in scadere cu 0,7% fata de 2011.

"Practic, numarul mediu de trimiteri pe locuitor a fost de 26 in 2012. Serviciile din posta de scrisori au o pondere de 93,6% din trafic", a mai spus Marinescu.

Cel mai mare jucator local este Posta Romana, care a prelucrat in 2012 cea mai mare parte dintre aceste trimiteri, respectiv 74,28%, fata de 79,41% in 2011.

Traficul total al companiei a scazut fata de anul 2011 cu 7,1%, in timp ce restul furnizorilor au procesat cu 23,9% mai multe trimiteri fata de anul anterior.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#servicii postale, #romania posta, #pib posta , #Companii Romania