Statul face inca un pas spre managementul privat. Ce succes va avea acum?

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:26
1879 citiri
Statul face inca un pas spre managementul privat. Ce succes va avea acum?

Ministerul Economiei a inceput, vineri, a doua licitatie in care companiile de executive search sunt asteptate sa depuna dosarele de participare pentru proiectul "CEO la stat". Si companiile locale sunt invitate acum, insa experienta cu statul le face sa ezite.

Credibilitatea este cea mai mare problema a statului, spune Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger, invocand experientele pe care firmele serioase de executive search le-au avut cu statul drept motivul principal pentru care licitatia din 23 decembrie 2011 nu a avut nicio oferta.

De aceasta data ar putea exista oferte la nivel international, de la firme de executive search de talie mondiala precum Korn/Ferry, Spencer Stuart sau Egon Zehnder, spun surse citate de ZF.

Head-hunterii locali, asteptati si ei la Ministerul Economiei

Conditiile de participare s-au schimbat, dupa ce, la prima licitatie ministerul nu a reusit sa atraga head-hunteri internationali.

Acum pot intra in cursa si companiile de executive search din Romania pentru ca, daca la prima licitatie, concursul putea fi castigat de un consortiu de firme cu o cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro in ultimii trei ani, fiecare membru al asociatiei avand o cifra de afaceri de mimimum 10 milioane de euro, acum cifra de afaceri individuala nu mai este o cerinta de baza.

Un motiv pentru care Ministerul Economiei nu a primit nicio oferta la prima licitatie ar putea fi lipsa de credibilitate in fata companiilor.

"Astfel de licitatii nu au credibilitate. Spun asta pentru ca eu am mai terminat astfel de proiecte si, din pacate, factorul politic intotdeauna a primat. Si banuiesc ca firmele serioase de executive search, de exemplu noi, care am trecut printr-o astfel de experienta cu statul, nu mai avem incredere ca lucrurile se schimba. Si acesta este motivul pentru care nu as aplica la aceasta licitatie", a declarat Ana Ber pentru Business24.

Marile companii locale, insa, sunt mai rezervate

Vor participa probabil "jucatorii locali nationali, care sunt si conectati", spune Ana Ber.

Misiunea managerilor privati este unul dintre motivele pentru care compania de executive search nu s-a implicat, potrivit consultantului. "Teoretic ar trebui sa faca o curatenie de primavara in companiile respective. Practic, nu cred ca lucrul asta se poate intampla", spune Ana Ber.

George Butunoiu Group ar putea fi unul dintre participantii cu mari sanse la aceasta licitatie, crede consultantul, desi compania a pierdut cursa companiilor care doreau sa ofere consultanta statului pentru a gasi head-hunteri pentru managerii companiilor de stat.

Misiunea managerilor privati este una delicata, scrie ZF, spunand ca acestia vor fi nevoiti sa ia decizii care "vor trimite oameni la inchisoare". Ei trebuie sa sporeasca eficienta companiilor care au generat, in 2011, pierderi de 500 de milioane de euro.

Pedersen&Partners, consultantul statului in alegerea head-hunterilor

Licitatia din septembrie a fost castigata de compania Pedersen&Partners, care asista acum Ministerul Economiei in procesul de selectare a noilor directori pentru companiile cu capital majoritar de stat.

Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm sunt primele companii care vor beneficia de management privat, potrivit ministerului.

Alaturi de Pedersen&Partners au paricipat si Agentia de Servicii Profesionale si Asocierea George Butunoiu Group & Biris Goran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#CEO la stat, #licitatie management privat, #head hunteri managemeri , #Companii Romania