Statul inca discuta privatizarea Cupru Min cu Roman Cooper

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 20:09
1774 citiri
Statul inca discuta privatizarea Cupru Min cu Roman Cooper

Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-au intalnit marti cu reprezentantii Roman Copper, la solicitarea acestora,pentru a discuta despre privatizarea Cupru Min.

"Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Autorizatia integrata de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011.

Saptamana trecuta, reprezentantii Roman Copper au emis mai multe comunicate de presa prin care sustineau ca au acceptat conditiile impuse de statul roman, ca declaratiile ministrului Lucian Bode au creat confuzie si ca vor prezenta in perioada urmatoare planurile lor pentru Cupru Min.

In acelasi timp, Ministerul Economiei si Guvernul sustin ca privatizarea Cupru Min va fi reluata, pentru ca investitorii nu au fost de acord cu anumite conditii pana la depasirea termenului-limita pentru semnarea contractului.

Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei conditii impuse de statul roman, prin urmare negocierile au esuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.

Reprezentantii statului au cerut publicarea imediata a contractului de privatizare, constituirea unei garantii de 32,27 milioane de euro pentru investitiile de mediu, precum si plata integrala a sumei de 200,7 milioane de euro, oferita de Roman Copper in urma licitatiei, la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si a primirii autorizatiei integrate de mediu.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru NewsIn, ca reprezentantii Roman Copper au fost intr-un final de acord cu aceste cerinte, insa termenul-limita fusese depasit, adica vineri, 7 aprilie, ora 24.00, la 10 zile de la licitatie. Potrivit surselor, daca ministerul ar fi semnat contractul de privatizare dupa ora 24.00, acest act putea fi atacat in instanta, invocandu-se vicii de procedura.

In cele doua saptamani care au trecut de la licitatie, au existat foarte multe semne de intrebare in jurul acestui subiect. Astfel, cerintele statului privind investitiile minime obligatorii nu au fost introduse in caietul de sarcini. In plus, nici acum nu se stie cine este in spatele BayFront Capital Partners, fondul de investitii care a infiintat firma Roman Copper in toamna 2011, special pentru privatizarea Cupru Min.

Totodata, la stabilirea pretului de pornire a licitatiei, 57,3 milioane de euro, nu a fost luata in calcul valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni, care cuprinde 60% din zacamintele de minereu de cupru ale tarii, adica circa un miliard de tone.

Oficialii ministerului au aratat ca acest zacamant valoreaza circa 13-14 miliarde de euro, la cotatia de acum a cuprului, insa valoarea sa nu a fost luata in calcul intrucat nu se privatizeaza zacamantul, ci doar compania. Cu toate acestea, Cupru Min detine, insa, licenta exclusiva de exploatare a minereului de la Rosia Poieni.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#discutii privatizare Cupru Min, #Roman Cooper, #ministerul economiei , #Companii Romania