Superbrand in Romania: Top 15 branduri lider in 2015

Marti, 09 Iunie 2015, ora 11:02
2634 citiri
Superbrand in Romania: Top 15 branduri lider in 2015
Foto: Superbrands Romania

Superbrands Romania a incheiat faza de jurizare si cercetare de piata, ca prima etapa in editia 2015, aflata acum in plina derulare. Aproximativ 300 de branduri din 48 de categorii de produse si servicii s-au calificat pentru statutul de Superbrand in Romania, in cadrul editiei a 7-a a programului Superbrands.

Procter & Gamble este compania care a oferit primele doua branduri in topul celor 15 branduri lider in Superbrands Romania 2015.

Ariel urca patru locuri fata de clasamentul de anul trecut si detroneaza Pampers, un alt brand reputabil al P&G, care anul acesta se claseaza pe locul 2.

Ariel si Pampers sunt doua dintre cele 10 branduri P&G eligibile pentru Statutul de Superbrands in editia curenta.

Banca Translivania este brandul romanesc care se claseaza anul acesta intre primele cinci cele mai admirate si apreciate branduri din Romania, si este liderul segmentului financiar-bancar in studiul Superbrands Romania 2015, urmat de BRD, pe locul 10 in Top Superbrands Romania 2015.

Dintre brandurile care si-au mentinut prezenta in top 15 Superbrands Romania anul acesta sunt: Mercedes-Benz, Gillette, Facebook, Dr. Oetker.

In ansamblu, topul celor 15 branduri lider in programul Superbrands pe 2015 include: Ariel, Pampers, Mercedes-Benz, Banca Transilvania, Gillette, Facebook, Dr. Oetker, Persil, Milka, BRD Groupe Societe Generale, BMW, H&M, Dedeman, eMAG, Coca Cola.

Studiul Superbrands, desfasurat la nivel national cu sprijinul Ipsos, a identificat o serie de tendinte, provocari si oportunitati ale pietei din Romania, in acest moment, printre care:

Schimbarea de comportament de consum in favoarea prioritatilor

Comportamentul consumatorilor s-a schimbat dramatic ca urmare a recesiunii pe care o traversam in ultimii ani, iar prioritatile de cumparare reflecta atmosfera de incertitudine economica.

Atentia este indreptata acum spre a raspunde necesarului familiei si agendei zilnice.

Mentinerea in top, in ultimii ani, a brandurilor din sectorul produselor de consum, precum Ariel, Pampers, Gilette, Dr. Oetker, Persil, Milka, H&M si Coca Cola, confirma preferinta consumatorilor pentru branduri de produse de consum.

Astfel, in 2015, cele mai bine reprezentate categorii economice in lista brandurilor validate de Superbrands in Romania sunt: produse de ingrijire personala, produse lactate, dulciuri, produse farmaceutice, electronice si electrocasnice, tehnologii, imbracaminte, bauturi.

Printre categoriile economice cel mai slab reprezentate in lista de branduri cu statut Superbrand sunt industria de petrol si gaze, industria ospitaliera si travel, respectiv mobilier.

Trendul digital schimba peisajul de retail din Romania si educa romanii pentru un nou tip de experienta in relatia cu brandurile

Jucatorii online se uita cu tot mai mare interes la colonizarea unor noi categorii de afaceri, astfel incat comertul online continua sa schimbe peisajul de retail din Romania.

Brandurile din sectorul e-commerce construiesc o noua realitate pentru consumatorul roman, oferind consumatorilor experiente mult mai apropiate si personalizate in relatia cu brandurile.

Acest trend din ce in ce mai vizibil in Romania a propulsat in Top 15 Superbrands, branduri precum H&M prin lansarea posibilitatii de cumparare online, eMag, celebrul jucator roman si initiator al Black Friday in Romania, sau Dedeman, devenit deja "the household name" in sectorul Do-It-Yourself din Romania.

Traditia, la nivelul urmator: inovatia este miza strategica a brandurilor cu istorie

Ca si in anii trecuti, studiul Superbrands certifica aprecierea romanilor pentru branduri traditionale cu excelenta reputatie, branduri aspirationale care vorbesc despre inalta calitate si respect fata de consumator.

Mercedes-Benz si BMW se numara printre brandurile cu traditie, care au inteles si s-au adaptat perfect tendintelor economice bazate de experienta personalizata cu consumatorul.

Inovatia este unul dintre atributele principale pe care romanii le asociaza cu statutul de Superbrand in Romania.

Atentia consumatorilor pentru inovatie este exprimata in cadrul Superbrands Romania 2015 prin numarul crescut de branduri eligibile pentru statutul de Superbrand 2015 in Romania din categoriile de produsele electronice, industria auto si de inalta tehnologie.

Rezultatele finale ale cercetarii Superbrands in Romania reflecta optiunile consumatorilor romani pentru cele 300 de branduri eligibile pentru statutul de Superbrand in Romania in 2015. Rezultatele studiului confirma faptul ca romanii sunt gata sa sustina branduri care ii inspira, care ii fac fericiti si le sunt alaturi in viata cotidiana, branduri care le confera respect si comunicare autentica.

In linie cu aceasta tendinta, printre brandurile romanesti apreciate de romani ca fiind Superbrands sunt: Banca Transilvania, BRD, Dedeman, eMAG, Borsec, Catena, Dona, Napolact, PRO TV, Timisoreana, Poiana, Flanco, Radio Zu. Brandurile romanesti reprezinta aproximativ 28% dintre brandurile validate Superbrand 2015 in Romtnia, o noua performanta pentru creativitatea romaneasca.

La fel ca si in editia precendenta, studiul Superbrands 2015 aduce si o interpretare a rezultatelor din perspectiva culturala, in plus fata de validarea marcilor care se califica pentru statutul de Superbrand.

Principalele dimensiuni care influenteaza modul in care romanii percep performanta unui brand sunt: incredere, leadership, dinamism, aceste ultime doua fiind specifice.

Leadership-ul reprezinta principala caracteristica diferentiatoare pentru marci, romanii fiind o cultura in permanenta cautare de modele de succes, inspirationale, iar dinamismul este elementul de noutate la nivel cultural - romanii apreciind marcile care au curajul sa inoveze si sa progreseze.

Despre studiu: Lista brandurilor eligibile pentru statutul de Superbrand a fost obtinuta in baza metodologiei internationale Superbrands care cuprinde doua etape importante. In prima etapa, Consiliul Superbrands, alcatuit din 24 de specialisti in management, marketing, comunicare si branding, a asigurat selectia calitativa a listei de branduri, evaluand 1,546 de branduri din 54 de categorii.

Criteriile luate in considerare in procesul de selectie au fost calitate, incredere si diferentiere pe piata. In urma acestei selectii, 593 de branduri calificate au fost incluse in cercetarea de piata, realizata de catre Superbrands Romania cu sprijinul Ipsos, pe un esantion reprezentativ de 1.500 de consumatori romani, la nivel urban.

Lista completa a brandurilor desemnate ca eligibile pentru statutul de Superbrand in Romania, in 2015, va fi prezentata in cartea Superbrands pentru Romania, editia a 7-a.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Superbrands Romania, #top superbranduri Romania, #top branduri Romania , #Companii Romania