Tnuva are de gand sa plece din Romania

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:35
1755 citiri
Tnuva are de gand sa plece din Romania

Compania israeliana producatoare de lactate Tnuva Food Industries Ltd. ia in considerare inchiderea operatiunilor sale din Romania si retragerea de pe piata romaneasca.

Tnuva a investit circa 60 de milioane de euro in afacerile din Romania si continua sa aiba pierderi mari, scrie publicatia economica israeliana Globes, citand "surse" neidentificate.

Noul presedinte al companiei, Shlomo Rodev, vrea sa rezolve aceasta problema si incearca sa vanda afacerea din Romania. Daca nu va reusi, o va inchide pur si simplu, au spus sursele publicatiei israeliene.

In martie, Tnuva a sistat activitatea singurei ferme de vaci detinute in Romania

Tnuva, precizeaza Globes, nu a comentat aceste informatii, care intervin dupa ce guvernele roman si israelian, reunite saptamana trecuta in sedinta comuna la Ierusalim, au stabilit sa se sprijine reciproc in domeniul investitiilor.

Deja in martie anul acesta Tnuva sistase activitatea singurei ferme de vaci detinute in Romania, considerata neprofitabila. Ferma, situata la 20 de kilometri de Bucuresti, la Adunatii Copaceni, avea 1.200 de vaci de lapte, care asigurau un sfert din productia necesara fabricii de lactate de la Popesti Leordeni.

Investitiile la ferma s-au ridicat la un milion de euro. Grajdurile, cumparate de la un fost CAP, au fost renovate si reutilate de o echipa israeliana, iar vacile au fost importate din Germania.

Printre furnizorii Tnuva din Romania se numara si compania israeliana Adama Holding

"Ferma si cresterea vacilor nu sunt activitatea principala a Tnuva, asa ca ne-am intrebat daca mai are rost sa investim in asa ceva. Ferma nu este profitabila si a fost construita, initial, pentru a asigura aprovizionarea cu lapte in cazul unui deficit. Nu ne mai regasim in aceasta situatie. Printre furnizorii nostri din Romania se numara si compania israeliana Adama Holding, asa ca problema inchiderii fermei a fost atent examinata", spune directorul general al firmei, Arik Schor, citat in martie de presa israeliana.

Romania a fost prima tinta pentru extinderea Tnuva, compania avand ca obiectiv sa stabileasca aici un cap de pod pentru operatiuni internationale cu baza in Israel si filiale in intreaga lume.

Tnuva a infiintat Tnuva Romania Dairies in 2005, impreuna cu o banca europeana de investitii si un partener privat. Intentia era de a stabili un sistem complet, incepand de la producerea laptelui pana la distributia sub marcile Tnuva si Yoplait.

Tnuva a intrat pe piata din Romania in 2007 si ai-a propus o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro

A intrat pe piata in 2007 si si-a propus sa atinga o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro pe an, in decurs de trei ani, numai ca in 2008 a resimtit din plin criza financiara globala. Vanzarile nu s-au ridicat la mai mult de 20 de milioane pe an, iar Tnuva nu a mai putut concura cu importurile ieftine si cu productia locala, care avea preturile chiar si la jumatate fata de Tnuva. In ciuda calitatii, produsele Tnuva nu i-au mai tentat pe consumatori sa plateasca mai mult, noteaza Globes.

In iulie 2008, Tnuva a preluat actiunile partenerilor ei in Tnuva Romania Dairies cu 12 milione de euro. In 2009, isi propusese o crestere a cotei de piata pe segmentul de lapte de la 3 - 5% pana la 10% in urmatorii ani. Cu toate acestea, nu a reusit sa atinga mai mult de 7% din piata romaneasca de lactate, in timp ce rivalii de la Danone detin 35%.

Inainte de inchiderea fermei de la Adunatii Copaceni, Tnuva Romania avea circa 500 de angajati.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#Tnuva fabrica Romania, #cifra de afaceri Tnuva, #Tnuva retragere piata Romania , #Companii Romania