Un grup sud-african a cumparat Rombat Bistrita

Joi, 15 Martie 2012, ora 11:18
2195 citiri
Un grup sud-african a cumparat Rombat Bistrita

Producatorul sud-african de componente auto Metair Investments, cu afaceri anuale de aproape 400 de mil. euro, a cumparat pentru circa 40 de mil. de euro, compania Rombat Bistrita, cel mai mare producator autohton de componente auto.

Informatia a fost confirmata, joi, de PwC Romania si D&B David si Baias, care au furnizat cumparatorului consultanta financiara, fiscala si juridica, informeaza Ziarul Financiar.

"Tranzactia se ridica la aproape 43 de milioane de euro si este una dintre cele mai mari inregistrate vreodata in sectorul automotive din Romania" , se arata intr-un comunicat al PwC Romania si D&B David si Baias.

Rombat este o companie controlata de circa 200 de angajati, cel mai mare actionar individual fiind omul de afaceri Dorel Goia, cu o participatie de aproape 19%, potrivit celor mai recente informatii.

Intr-o piata locala a componentelor auto dominata de giganti mondiali precum Delphi, Continental, Schaeffler sau Autoliv, Rombat era un ultim business romanesc de mari dimensiuni.

Afacerile Rombat au continuat sa creasca si in criza, iar pentru 2012 compania si-a propus vanzari de aproape 83 de milioane de euro, plus 12%. Marja neta de profitabilitate a companiei a fost in perioada 2006-2010 cuprinsa intre 5,2% si 10,1%, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, conform carora Rombat a generat in decurs de cinci ani profituri nete cumulate de 20 de milioane de euro.

Rombat furnizeaza baterii pentru grupul Renault, pentru fabrica Peugeot din Slovacia si pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia, in timp ce pentru masinile Dacia produse la Mioveni compania este unicul furnizor de acumulatori.

In aceste conditii, mai bine de doua treimi din productia companiei merge la export, Rombat avand de anul trecut contracte de livrare inclusiv in tari precum Africa de Sud sau Liban.

In acest an compania intentioneaza sa produca aproape 2,5 milioane de acumulatori auto.

Dorel Goia este unul dintre cei mai puternici antreprenori din Transilvania, partener in anumite afaceri cu Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, alaturi de care a vandut in 2010 un teren de cateva milioane de euro companiei bacauane de bricolaj Dedeman. Goia este si unul dintre actionarii principali ai producatorului de profiluri si tevi PVC Teraplast Bistrita, un business anual de 50 milioane euro.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#achizitie Rombat Bistrita, #Metair Investments Rombat Bistrita , #Companii Romania