Succesul Facebook, vanat de toata industria IT

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:19
1792 citiri
Succesul Facebook, vanat de toata industria IT

Facebook reprezenta un punct de referinta pentru afacerile din domeniul IT, atat din perspectiva investitorilor cat si a antreprenorilor.

In timp ce primii vor acorda mai multa atentie afacerilor dezvoltate de antreprenorii care au sustinut ideea Facebook, antreprenorii vor cauta sa se asocieze cu oameni de afaceri care au tangente cu reteaua de socializare, in speranta ca vor ajunge pe urmele Instagram.

"Domeniul functioneaza ca un circuit inchis, odata ce ajungi in atentia investitorilor ai multe de castigat", a declarat Lisa Edgar, analist Top Tier Capital Partners, citat de Reuters.

Pentru cei cativa investitori care au sustinut Facebook, cand reteaua de socializare nu era recunoscuta la nivel international, o suma mare de bani nu este singurul avantaj pe care acestia l-au obtinut din aceasta investitie.

Intr-un domeniu in care cele mai mari oportunitati de investitii se invartesc in jurul unui numar restrans de companii care se bucura de reputatie in domeniu, aportul de "imagine" pe care companii precum Accel Partners, Greylock Partners sau Meritech Capital l-au obtinut prin sustinerea retelei de socializare, le-ar putea aduce dividende pentru multi ani de acum incolo.

Actantii din domeniu vaneaza succesul Instagram

In cazul Facebook, orice investitor vede si o infuzie ieftina de capital de imagine sau posibilitatea de a trage jack-pot-ul. Acesta este si cazul achizitiei de un miliard de dolari a companiei Instagram, tranzactie pe care Facebook a anuntat-o luna trecuta.

Facebook a intrat in vizorul multor alte companii de IT, care isi doresc sa calce pe urmele Instagram, investitorii din domeniu acordand importanta fiecarei miscari pe care Facebook o face.

Josh James, fostul manager al companiei Omniture, este tipul de antreprenor pe care orice investitor si-ar dori sa il sprijine. El a vandut Omniture companiei Adobe Systems pentru 1,8 miliarde de dolari in 2009.

El a avut multe optiuni de finantatori, atunci cand a avut nevoie de ajutor in a pune pe picioare o noua afacere, Domo. James a ales o infuzie de capital din partea Benchmark Capital, intrucat managerul acestei companii este prieten cu Zuckerberg.

Rasplata primilor sustinatori

Afacerile dezvoltate de catre primii investitori ai Facebook sunt atent urmarite de catre actantii din domeniu.

Greylock si Banchmark au investit 15 milioane de dolari intr-un soft educational denumit Edmondo, atragand astfel atentia si altor potentiali investitori. "Asocierea investitorilor cu Facebook ne confera credibilitate", a declarat Nic Borg, CEO Edmondo.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afacerea Facebook, #investitori Facebook, #industria IT Facebook , #Companii software