Radiografia pietei HR: Cat de generosi au fost patronii in 2011?

Joi, 10 Mai 2012, ora 18:42
1820 citiri
Radiografia pietei HR: Cat de generosi au fost patronii in 2011?

In ciuda contextul economic actual, in care companiile isi organizeaza cu prudenta finantele, bugetul alocat departamentului de reusurse umane a crescut in ultimul trimestru din 2011 fata de aceeasi perioada din 2010.

Cel putin asa arata datele unui studiu realizat de HR Management Club, asociatia practicienilor de resurse umane din Romania. Cu toate acestea rezultatele arata o diminuare a bugetului alocat remunerarii.

Studiul a fost realizat in perioada 5-28 martie 2012 pe un esantion reprezentativ de 120 de respondenti, practicieni de resurse umane si reprezentanti ai managementului de varf din companii nationale si multinationale din Romania, membre HR Club

In trimestrul al patrulea din 2011, bugetul alocat departamentului de resurse umane a crescut. Din studiu reiese o cheltuire echilibrata a acestuia, mai mult de jumatate dintre companii au cheltuit bugetul estimat pentru acest trimestru, in timp ce doar 1 din 10 companii l-au depasit.

Recrutarea ramane principala activitate desfasurata de companii in ultimul trimestru din anul precedent. Asa cum releva studiul, se arata o crestere cu 14% a numarului de companii care au investit in recrutare, precum si a bugetului alocat, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului 2010.

Reducerea numarului de concedieri si restructurari a avut un impact direct in scaderea numarului de litigii si a actiunilor de plati compensatorii.

In trimestrul al patrulea din 2011 se observa o diminuare a bugetului alocat remunerarii, fata de aceeasi perioada din 2010, in timp ce banii pentru activitati logistice de resurse umane au fost mai putini. Perspectivele nu par a fi insa nici ele pozitive pentru angajati, specialistii in Resurse Umane considerand ca 2012 nu va fi anul majorarilor salariale.

"Nici vorba de salarii mai bune in 2012. Fie ca raman la locul de munca actual, fie ca si-l schimba, 95% dintre angajati nu au de ce sa spere la salarii mai mari. Sunt foarte putini cei care au baze reale pentru a spera la asa ceva", declara in decembrie pentru Business24 George Butunoiu manager Executive Search.

Instruire si dezvoltare profesionala, popularitate in scadere

Training-urile interne si externe raman principalele metode de invatare si dezvoltare, insa popularitatea lor a inregistrat o scadere. Platformele de e-learning, pe de alta parte, castiga teren, atragand o mai mare utilizare a sistemelor informatice pentru activitattile de invatare si instruire.

Prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, training-urile clasice si cele la locul de munca sunt utilizate intr-o mai mica masura pentru dezvoltarea profesionala a angajatilor seniori.

Utilizarea fondurilor externe pentru activitatile de instruire si dezvoltare se mentine la acelasi nivel pe parcursul anului 2011, insa este semnificativ mai mare fata de anul 2010 (22% in trimestrul al patrulea din 2011, fata de 5% in ultimul trimestru din 2010).

Studiul arata ca, in ultimul trimestru din 2011, companiile au recrutat intr-un procent mai mare candidati pentru pozitiile de intrare, prin intermediul institutiilor de invatamant si al asociatiilor studentesti.

Managementul performantei

Asigurarea unui mediu de lucru placut, recunoasterea oficiala a meritelor angajatilor si activitatile de instruire si dezvoltare raman principalele tehnici de retentie utilizate de companii. Cu toate acestea, 36% din companii au recurs la mariri salariale ca metoda de retentie a angajatilor, fata de numai 18% in trimestrul al patrulea din 2010.

"Atunci cand o organizatie este evaluata statistic, specialistii spun asa: primii 20% sunt starurile, iar 30% sunt oameni cu o motivatie foarte puternica, dar care nu au inca competentele necesare. Mai exista inca 30% cu competente importante, dar care din diverse motive si-au pierdut motivatia, iar restul de 20% nu sunt nici motivati si nici competenti. Cu cei din urma e o problema. Ori ii convingi repede, ori te desparti de ei. Primii 20%, superstarurile, fac 80% din munca", declara in urma cu ceva timp pentru Business24, fostul sef al diviziei Microsoft Romania, Silviu Hotaran.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#resurse umane Romania, #piata HR Romania, #piata resurse umane Romania , #Companii training