Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amenzi de 600.000 de euro pentru trucarea unei licitatii CNADNR

Amenzi de 600.000 de euro pentru trucarea unei licitatii CNADNR


Consiliul Concurentei a amendat cinci companii pentru trucarea unei organizate de Comisia Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), cu o amenda totala ce depaseste trei milioane de lei (aproximativ 663.000 de euro).

Cele cinci companii sunt: Plastidrum, Signature Semnalizare, Swarco Romania, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria si Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria. Cele cinci companii au participat la licitatie in cadrul a doua asocieri. Prima este formata din Plastidrum si Signature Semnalizare, iar a doua este formata din Swarco Romania, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH si Eleftherios Kokkinakis.

Consiliul Concurentei sustine ca cele doua asocieri s-au inteles asupra ofertelor pentru lotul 2 - Craiova si lotul 6 - Iasi. Intelegerea anticoncurentiala s-a realizat intre cele doua asocieri si a constat in coordonarea modului de actiune la procedura de achizitie publica.

"Cele doua asocieri s-au inteles asupra ofertelor pentru lotul 2 - Craiova si lotul 6 - Iasi: Asocierea Plastidrum si-a adjudecat contractele, iar apoi le-a cesionat catre Asocierea Swarco. Intelegerile de acest tip denatureaza concurenta in cadrul procedurii de achizitie publica si conduc la o crestere a preturilor in detrimentul autoritatii contractante", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-un document oficial, publicat pe site-ul CNADNR.

Amenzile pe care le-au incasat cele cinci firme:

S.C. Plastidrum S.R.L. - 1.564.619,35 lei;
S.C. Signature Semnalizare S.R.L. - 11.573,35 lei;
S.C. Swarco Romania S.R.L. - 33.012,00 lei;
Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria - 1.192.167,46 lei;
Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia - 209.333,45 lei.

Plastidrum a fost implicata intr-o alta licitatie controversata, in 2006, cand atribuirea contractele pentru marcajele pe drumurile nationale a fost sparta in sapte loturi. Cateva firme au fost prezente la toate cele sapte licitatii - Plastidrum SRL, SC Swarco Romania SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH si Eleftherios Kokkinakis LTD.

Swarko si Kokkinakis au fost descalificate pentru ca nu indeplineau criteriile, iar Plastidrum a castigat toate cele sapte licitie, lucru deloc surprinzator avand in vedere ca Plastidrum detine monopolul la aceasta licitatie, castigand-o de 17 ani incoace, potrivit Ziare.com

Se pregateste un nou tun de zeci de milioane de euro la Compania de Drumuri?

Plastidrum a fost fondata de omul de afaceri Mihai Crainiceanu. Director general al Plastidrum a fost numit Aurel Petrescu, fost director general, pentru o perioada scurta, si director economic, pentru o perioada lunga, la Compania Nationala de Drumuri.

Plastidrum are filiale in Bucuresti, Ploiesti, Cluj, Roman, Craiova, Constanta si Timisoara, adica in fiecare regionala. Mai mult, patru dintre aceste sedii - cele din Bucuresti, Ploiesti, Cluj si Roman - sunt pe terenurile CNADNR.

La sfarsitul lunii octombrie, CNADNR a anuntat ca vrea sa investeasca circa 45 de milioane de euro pentru lucrari de marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale.

Criteriul de selectie este pretul cel mai mic, iar contractul va fi impartit in sapte loturi, corespunzatoare fiecarei directii regionale de drumuri si poduri (DRDP), potrivit unui anunt al Companiei Nationale de Autostrazi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2324 ori