Companiile de transport vor avea manageri privati peste cinci luni

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:36
1492 citiri
Companiile de transport vor avea manageri privati peste cinci luni

Companiile TAROM, CFR Marfa si Electrificare CFR vor avea manageri privati in cel mult cinci luni, perioada maxima de selectie a acestor directori, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste procedura pentru selectia acestor manageri.

Potrivit documentului, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 si peste 1.000 de angajati, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori si manageri privati.

Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidate.

Managerii privati, selectati dupa mai multe etape

Selectia se desfasoara in mai multe etape. In prima etapa, Adunarea Generala a Actionarilor decide initierea unei proceduri de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi (in cadrul primei etape, selectia este internationala).

Dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experti independenti, specializati in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selectii obiective, transparente si profesioniste. Acestei etape ii urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor si evaluarea candidatilor.

Dupa selectia acestora, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou Adunarea Generala a Actionarilor pentru numirea administratorilor selectati si incheierea contractelor de administrare. Intreaga procedura de selectie va dura intre trei si cinci luni.

Directorii companiilor pot participa la concursul de selectie

Desi selectia este internationala, actualii directori ai companiilor, cum sunt in cazul Ministerului Transporturilor TAROM si CFR Marfa si Electrificare CFR, ar putea participa la concursul de selectie. Directorii actuali de la cele trei companii pot sa participe la concursul de selectie a managerilor privati, mai ales ca au experienta pe aceste posturi, ceea ce constituie un atu.

De asemenea, si la Metrorex, daca se va lua decizia de management privat in al doilea val de introducere a unei alte forme de management la aceste companii, ar putea ramane actuala conducere, asta daca vor fi intrunite conditiile ce vor fi prevazute in procesul de selectare. La CFR Marfa si TAROM, Banca Mondiala va coordona selectia managerilor privati.

Pentru CFR Marfa, Memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International prevede desemnarea unui management privat pana la finele lunii decembrie 2011 sau pana in luna ianuarie 2012, daca un pachet minoritar semnificativ va fi vandut pana la sfarsitul acestui an.

In ceea ce priveste TAROM, Memorandumul convenit cu FMI prevede elaborarea planului de dezvoltare pentru perioada 2012-2016 si desemnarea, pana la sfarsitul anului a bancii de investitii/societatii de investitii financiare care sa ofere consultanta juridica pentru privatizarea a cel putin 20% din actiuni via IPO sau investitor strategic, astfel incat incheierea privatizarii sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2011. De asemenea, un management privat trebuie desemnat pana la finele lunii ianuarie a anului viitor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#manageri privati companii transport, #manager privat CFR Marfa , #Companii transport