Grup Feroviar Roman vrea sa preia companiile feroviare elene

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:27
2586 citiri
Grup Feroviar Roman vrea sa preia companiile feroviare elene

Grup Feroviar Roman si-a exprimat interesul pentru preluarea operatiunilor de transport de marfuri din Grecia, in concurenta cu grupul francez SNCF si compania nationala feroviara din Rusia, au declarat surse oficiale elene.

Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate sa cumpere integral sau partial transporturile feroviare de stat din Grecia, in cadrul programului de privatizari asumat de guvernul de la Atena in schimbul pachetelor de asistenta financiara externa de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), potrivit surselor citate.

Rusia vrea sa cumpere integral reteaua de cai ferate din Grecia si operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania, si-a exprimat interesul pentru operatiunile de marfuri, au afirmat doi inalti oficiali eleni.

Un reprezentant al Cailor Ferate Ruse a declarat ca societatea de stat a discutat preluarea integrala sau partiala a retelei grecesti.

Directorul general al companiei ruse, Vladimir Yakunin, a declarat pentru Reuters: "Mentinem legatura cu grecii. Nu s-au hotarat inca ce model (de privatizare - n.r.) vor urma, asa ca este prea devreme sa discutam despre participarea noastra".

SNCF, face concurenta Cailor Ferate Ruse

Compania feroviara franceza SNCF vrea sa peria mai multe rute de pasageri si de marfuri si a efectuat deja procesul de due diligence, potrivit unui oficial elen care a participat la discutiile purtate la Atena si Paris in 2010 si la finele anului trecut, cand negocierile au progresat pana la nivelul Ministerului Transporturilor.

Un purtator de cuvant al SNCF a declarat pentru Reuters ca grupul francez "nu este in cursa pentru preluarea Trainose, si nici pentru achizitia unei companii feroviare sau a unei rute de cale ferata in Grecia".

Contactati de Reuters, reprezentantii GFR nu au fost disponibili pentru comentarii.

Unul dintre oficialii eleni a afirmat ca s-a intalnit de mai multe ori cu o delegatie din partea GFR, cel mai recent in februarie.

GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfa din Romania, dupa compania de stat CFR Marfa, si a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 125 milioane euro.

Compania romaneasca a fost descalificata in luna februarie dintr-o licitatie pentru privatizarea singurei divizii profitabile a companiei nationale de cai ferate din Bulgaria, BDZ, dupa introducerea, in conditiile de calificare, a unei cifre de afaceri de minimum 500 milioane euro pe an in ultimii trei ani. De altfel, toti investitorii strategici s-au retras din acea procedura de privatizare, inclusiv Deutsche Bahn (Germania) si Schenker (Austria), din motive nespecificate, potrivit informatiilor aparute la acea data in presa bulgara.

Grup Feroviar Roman are operatiuni de transport in Romania, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Republica Moldova.

Privatizarea ar putea aduce 200 de milioane de euro guvernului elen

Guvernul elen spera sa obtina 200 milioane euro prin privatizarea Tarinose si OSE - societatea care administreaza infrastructura fizica de cale ferata din Grecia. Cele doua companii au fost despartite in 2008, iar statul elen a preluat doi ani mai tarziu 10,7 miliarde euro din datoriile lor, din care 700 milioane euro aferente Trainose, fata de active de 120 milioane euro.

Potrivit calendarului stabilit de UE, procesul de licitatie pentru Trainose ar trebui sa inceapa in trimestrul al patrulea al acestui an, iar activele companiei vor fi transferate in acest scop la fondul elen pentru privatizare.

Cu aproape 900 de angajati, Trainose opereaza pe toate cele 500 de rute de transport de marfa si pasageri din Grecia, deservite de 2.500 de kilometri de cale ferata.

Compania si-a redus anul trecut pierderile la 33 milioane euro si a trecut pe profit in decembrie. In primele doua luni din 2012, compania a avut un profit net de aproape 142.000 euro, fata de o pierdere de 12,6 milioane euro in perioada corespunzatoare din 2011.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#GFR companii feroviare Grecia, #Grupul Feroviar Roman preluare companii Grecia, #privatizare companii feroviare Grecia , #Companii transport