Privatizarea CFR Marfa: Consultantii vor primi 0, 01% din valoarea tranzactiei

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 14:13
2396 citiri
Privatizarea CFR Marfa: Consultantii vor primi 0, 01% din valoarea tranzactiei

Consortiul Deloitte Consultanta, Musat si Asociatii si Systra Franta, consultantul pentru privatizarea CFR Marfa, va primi un onorariu de succes de 0,01% din valoarea tranzactiei, pe langa un comision fix de 375.000 euro.

Plata serviciilor de consultanta se va face de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern privind aprobarea contractului de servicii de consultanta de privatizare a Societatii Nationale de Transporturi Feroviare de Marfa "CFR Marfa" S.A. si a unor masuri privind derularea acestuia.

De asemenea, s-a stabilit un onorariu de succes, respectiv 0,01 % din valoarea tranzactiei, care va fi achitat numai in cazul succesului privatizarii, respectiv in situatia in care procesul de privatizare a CFR Marfa se concretizeaza prin incheierea unui contract de vanzare - cumparare de actiuni.

Depunerea ofertelor pentru alegerea consultantului a avut loc in luna martie, iar la licitatie au participat Deloitte Consultanta - Musat si Asociatii - Systra Franta, PriceWaterhouseCoopers Management Consultants SRL, consortiul Ernst&Young Romania -Ernst&Young UK - Ernst&Young Greece - Ernst&Young Poland, consortiul The Boston Consulting Group - Horvath Parteners Management Consulting - Bostina si Asociatii si Roland Berger Stragegy Consultants - Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Care este rolul consultantului

Consultantul va asigura evaluarea intentiei de investitie in actiuni emise de CFR Marfa, va face propunerile privind strategia de privatizare a companiei in scopul agreerii acesteia de catre MTI si a aprobarii de catre Guvern si va acorda asistenta de specialitate pentru MTI in procesul de elaborare a proiectului de act normativ privind aprobarea de catre Guvern a strategiei de privatizare.

In plus, consultantul va acorda asistenta de specialitate in eventuala clarificare a situatiei juridice a proprietatilor detinute si a datoriilor inregistrate de companie si va evalua CFR Marfa in vederea stabilirii valorii de piata a actiunilor.

Consortiul va intocmi documentatia de prezentare pentru vanzarea actiunilor si a proiectului anuntului de vanzare de actiuni, dar si asistenta de specialitate in procesul de precalificare a investitorilor potentiali, pentru desfasurarea licitatiei sau negocierii pentru vanzarea actiunilor, respectiv pentru derularea ofertei de vanzare si de negociere a contractului de vanzare - cumparare de actiuni.

Consulantul va acorda si asistenta pentru finalizarea tranzactiei si de efectuare a transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor companiei.

Privatizarea trebuie finalizata in 2012

Contractul cu consultantul pentru privatizarea CFR Marfa va expira la finalul acestui an. Procesul de privatizare a unui pachet majoritar la CFR Marfa trebuie finalizat pana la finele lunii octombrie din acest an, potrivit unui document publicat de FMI. Anuntul de de vanzare a actiunilor CFR Marfa trebuie publicat la jumatatea lunii iunie, se arata in document.

De asemenea, pana la finele lunii noiembrie va fi implementat sistemul integrat de gestionare a activelor si de salarizare.

CFR Marfa estimeaza pentru 2012 piederi de 95 milioane lei, cu circa 20% peste nivelul din 2011, de 79,5 milioane lei, pierdere care este influentata de dobanzile si penalitatile de intarziere aferente datoriilor restante.

Compania a inregistrat anul trecut venituri totale de 1,19 miliarde lei, in crestere cu 9,5% fata de 2010, iar cheltuielile totale au fost cu 18,3% mai mici fata de 2010, de 1,32 miliarde lei.

Pentru anul 2012 compania estimeaza ca va transporta 37 milioane de tone de marfa, usor peste volumul inregistrat in 2011 de 36,7 milioane de tone.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare cfr marfa, #consultant privatizare CFR Marfa, #servicii consultanta CFR Marfa , #Companii transport