Majorarea taxelor locale loveste in turism: 20% din agentii risca falimentul

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 11:34
1892 citiri
Majorarea taxelor locale loveste in turism: 20% din agentii risca falimentul

Peste 20% dintre firmele care activeaza in turism ar putea intra in insolventa inca din primul trimestru al anului viitor daca taxele si impozitele locale vor creste, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) nu sustine cresterea taxelor locale cu 16% si considera ca este o masura total nepotrivita in momentul de fata, deorece firmele nu mai pot suporta crestera taxelor sau introducerea unor taxe noi", a spus Mohammad Murad, presedintele FPTR, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX.

Guvernul a aprobat miercuri majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16,05% incepand de anul viitor, potrivit legii, prin indexarea cu rata cumulata a inflatiei din ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca nu va publica hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana cand nu se va intelege foarte clar ca Executivul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Ponta a precizat ca Guvernul nu face decat sa comunice rata cumulata a inflatiei autoritatilor locale, insa nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Impozitele depasesc rata profitului

Practic, Guvernul majoreaza girla de impozitare prin indexarea cu inflatia, dar autoritatile locale pot decide sa aplice taxe mai mari sau mai mici fata de noua grila, intr-o limita de variatie de 20%.

"A da mana libera autoritatilor locale inseamna sa le lasi sa ridice taxele la maximum. Cu cativa ani in urma, cand s-a introdus taxa hoteliera de 1-5%, putine consilii locale nu au aplicat-o pe cea maxima, de 5%", a mai spus Murad.

Printre taxele locale pe care trebuie sa le plateasca hotelierii se numara si impozitul pe cladire, de 2% din valoarea activului. Murad spune ca cele 7-8 taxe locale din turism, cumulate, ajung la 5% din valoarea cifrei de afaceri a firmei si depasesc de multe ori rata profitului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#majorarate taxe impozite, #firme turism faliment, #efecte majorare taxe , #Companii turism