ONT Carpati, in faliment. Ce se va intampla cu activele detinute la Marriott?

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:05
3971 citiri
ONT Carpati, in faliment. Ce se va intampla cu activele detinute la Marriott?

ONT Carpati, una dintre cele mai vechi si bine cotate companii de turism din Romania, ar putea intra in faliment.

Actionarii majoritari au hotarat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) falimentarea ONT Carpati si vinderea activelor pentru a plati datoriile de 15,3 milioane de lei, potrivit unor informatii aparute in presa. O alternativa ar fi fost majorarea de capital.

ONT Carpati detine hotelul New Montana din Sinaia, unitate de cazare scoasa la vanzare anul trecut, dar pentru care nu a existat o oferta ferma de cumparare. Insa cel mai important activ al companiei de turism este un pachet de actiuni de 30% la hotelul Marriott din Bucuresti.

Actionarul majoritar al ONT este Gosman Properties, care detine 94% din actiunile companiei de turism. In anul 2010, Bank of Cyprus a cumparat Gosman Properties, preluand si activele detinute in Romania.

Anul trecut, ONT Carpati a avut afaceri de 10,2 milioane de lei si pierderi de 46 milioane de lei. In 2010, profitul ONT a fost de 4,3 milioane de lei.

Oportunitate pentru investitorii interesati de piata turismului

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat vanzarea activelor unei companii aflate in faliment poate constitui o oportunitate pentru investitorii din domeniu. Potrivit avocatului, o companie poate intra in faliment fara a trece printr-o procedura de reorganizare judiciara.

"Falimentul inseamna decesul oficial al companiei. Procedura este urmatoarea: se face o lista a creditorilor, apoi o lista a activelor si acestea se scot la vanzare intr-un mod similar executarilor silite. Evaluarea este redusa fata de evaluarea din contabilitate sau la momentul la care s-au constituit garantii la banci.

Despre activele din Bucuresti: constructiile din ultimii 2-3 ani de zile au fost vandute cam la 40% din valoare, iar terenurile au ajuns chiar si la 20% din valoare. Dupa ce se fac aceste proceduri urmeaza lichidarea, care poate fi organizata fie prin licitatie fie prin negocieri directe.

Poate constitui o oportunitate pentru investitori pentru ca, de obicei, aceste active se vand la un pret mai mic. Totusi, daca sunt multi participanti la licitatie si liciteaza mult in sus, un activ se poate vinde si la un pret mult mai mare fata de valoare de piata a acestuia", a declarat Gheorghe Piperea pentru Business24.

JW Marriott din Bucuresti face parte din lantul american Marriot International si este controlat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand. In 2010 compania pe care este inregistrat hotelul a finalizat cu o cifra de afaceri de 98 milioane de lei (22,7 mil. euro) si pierderi de 10,7 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit Registrului Comertului.

Hotelul JW Marriott opereaza 402 camere si 12 sali de evenimente. Pe segmentul unitatilor de cazare de cinci stele, Bucurestiul sta bine. In prezent, pe langa JW Marriott sunt deschise alte opt hoteluri de cinci stele: Radisson Blu, InterContinetal, Howard Johnson, Capsa, Carol Parc Hotel, Crowne Plaza, Athenee Palace Hilton si Grand Continental.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Hotel Marriot vanzare actiuni, #active ONT Carpati, #companie turism ONT faliment, #actiuni ONT Carpati , #Companii turism