ArcelorMittal va opri concedierile din Europa pana in iunie 2013

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:19
1760 citiri
ArcelorMittal va opri concedierile din Europa pana in iunie 2013
Foto: The Guardian

Comisia Europeana a ajuns la o intelegere, marti, cu ArcelorMittal in legatura cu oprirea concedierilor din Europa pana cand, in luna iunie, va fi prezentat un plan privind restructurarea industriei siderurgice.

"ArcelorMittal se asteapta la examinarea planului european privind otelul ce va fi lansat in iunie si confirma ca nu va proceda la alte restructurari decat cele anuntate pana acum", a indicat grupul intr-un comunicat, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Europa are nevoie de un plan ambitios in favoarea otelului cu masuri si actiuni concrete, care sa plaseze industria siderurgica in cea mai buna pozitie pentru a se adapta la noua realitate in Europa, cu o cerere care este cu 30% sub nivelul din 2007", a mai anuntat ArcelorMittal.

Dar, "in cazul in care situatia se deterioreaza in continuare, vom lua contact cu Comisia Europeana", a avertizat concernul, cerand totodata guvernelor si sindicatelor "sa contribuie intr-o maniera constructiva la ameliorarea situatiei actuale si la elaborarea unui plan de actiune pentru industria siderurgica".

Comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, s-a intalnit marti cu Lakshmi Mittal, patronul grupului siderurgic.

"ArcelorMittal si-a asumat trei angajamente", a rezumat Tajani, in timpul unei conferinte de presa la Bruxelles. "Uzinele din Florange (estul Frantei) si Liege (Belgia) nu vor fi inchise, va exista o reducere a capacitatii, ce va fi insotita de un plan de investitii de circa 180 milioane de euro pentru Florange si de aproximativ 140 milioane de euro pentru Liege, situri ce se vor specializa in produse de inalta calitate pentru industria de automobile sau de ambalare", a afirmat el.

Personalul de la Florange si Liege, afectat de reducerea capacitatii, va avea posibilitatea sa fie reatasat voluntar la alte situri ale ArcelorMittal, a mai spus comisarul european.

Tajani a cerut saptamana trecuta ArcelorMittal sa amane decizia de a inchide situri in Europa, in asteptarea prezentarii pana in vara a unui plan de actiune european pentru industria siderurgica, dar grupul a raspuns ca este imposibil.

Dupa angajamentele facute marti de grupul siderurgic, comisarul european a salutat "un pas intr-o directie buna". "Cred ca alti actori, cum ar fi guvernele ti sindicatele trebuie sa ofere, de asemenea, un pas in directia cea buna. Depasirea acestei crize este o sarcina colectiva", a declarat el la o reuniune dupa o intalnire privind competitivitatea in Europa.

Ultimul anunt de restructurare la ArcelorMittal in luna ianuarie, cu inchiderea noilor linii de transformare a otelului la situl belgian Liege, care a provocat un scandal in Belgia, intervenea la cateva luni dupa o lunga confruntare cu guvernul francez cu privire la uzina din Florange.

Incurcat in dificultati pe batranul continent, gigantul mondial in domeniul otelului si minelor ArcelorMittal a anuntat la inceputul lunii februarie pierderi nete de 3,73 de miliarde de dolari pana in 2012. Grupul are circa 98.000 de angajati in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#concedieri ArcelorMittal, #restructurarie ArcelorMittal Europa, #industrie siderurgica Europa, #productie otel Europa , #Concedieri