Firimiturile de investitii cu care se lauda Guvernul: 189 milioane de euro

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:19
1875 citiri
Firimiturile de investitii cu care se lauda Guvernul: 189 milioane de euro

In ultimele doua luni, au fost lansate sase proiecte noi de investitii in valoare de 189,5 milioane de euro care au condus la crearea a 1930 locuri de munca, a anuntat consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass.

Printre companiile care si-au anuntat prezenta in Romania se numara patru de origine americana: Toro, Honeywell Friction, Delphi Diesel, Flextronix, una din Japonia, Yazaki, si o companie greceasca, Olympus Dairy Ind.

Sectoarele care au atras cei mai multi investitori sunt diversificate, insa preferat ramane cel al componentelor auto, urmat de industria alimentara. Cele mai multe locuri de munca au fost create in Brasov, Iasi si Timisoara de catre firmele grecesti si americane.

"Pentru firma Delphi Diesel a fost aprobat un ajutor de stat in valoare de 24,8 milioane euro, pentru Honeywell de 17,89 milioane euro, iar pentru Toro de 8,47 milioane euro. Sprijinul din partea statului se incadreaza in schema de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile, prin care sunt sustinute proiectele mari de investitii ale companiilor care investesc minimum 5 milioane euro si care angajeaza cel putin 50 de salariati", a declarat consiliera primului ministru, intr-un comunicat de presa.

Contrar asteptarilor create de contextul international, cea mai mare investitie a fost cea a firmei elene, Olympus, de 55 milioane de euro, care a condus la crearea a 80 de locuri de munca in judetul Brasov, investitie privata derulata fara ajutor de stat.

Firma Flextronix, cu o investitie de 2,6 milioane de euro, a anuntat realizarea a 350 noi locuri de munca in Timisoara.

Cu toate ca la o prima vedere companiile straine par sa fie inca atrase de Romania, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat recent intr-un interviu acordat Business24 ca statul roman nu este inca constient de importanta investitiilor straine.

"Cifrele sunt tulburatoare. In 2008, am avut aproape 10 miliarde de euro investitii straine, care s-au prabusit in 2011 ajungand pana la 1,5-1,6 miliarde de euro pe tot anul. Tendinta a fost de scadere abrupta si nu se poate explica doar prin contextul international. Daca continuam in acest ritm, in 2012 investitii straine vor fi la nivel de zecimala", a mai precizat acesta.

Ramane de vazut cum vor echilibra situatia autoritatile avand in vedere faptul ca presedintele Traian Basescu a anuntat ca 300.000 de bugetari vor fi concediati pana la sfarsitul anului 2012.

Acesta a anuntat ca din ianuarie 2010 pana in octombrie 2011, numarul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe luna.

Presedintele a asigurat ca procesul de reducere a personalului este, in momentul de fata, mult mai putin dureros decat in 2010.

"Este un proces care continua, si as spune continua destul de echilibrat, cu cresterea numarului de locuri de munca in activitatile economice directe, locuri de munca generate de industrie, servicii si investitiile bugetului de stat", a spus mai declarat Traian Basescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#locuri munca 2011, #investitii straine romania, #andreea paul vass investitii straine, #disponibilizari bugetari 2012, #locuri munca brasov , #Concedieri