30% din companiile romanesti au probleme cu lichiditatile

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 11:56
1198 citiri
30% din companiile romanesti au probleme cu lichiditatile

O companie din trei (31%) din Romania a avut deja probleme cu lichiditatile din cauza platilor neefectuate sau intarzierilor la plata ale clientilor, cele mai afectate fiind companiile din comert, arata un studiu realizat de compania de colectare de creante EOS. 

Grupul EOS a realizat un studiu in 2010 cu titlul "Obiceiuri de plata in tarile europene", la care au participat 2.200 de companii din zece tari europene cu privire la obiceiurile locale de plata.

Cele mai afectate au fost companiile din comert, in conditiile in care 39% dintre acestea au avut deja probleme grave din cauza creantelor neincasate, in cazul serviciilor 27%, iar in industrie aproape un sfert (24%).

Comparativ cu anul 2007, numarul total al companiilor afectate a crescut in mod simtitor, in momentul respectiv 16% dintre cei chestionati declarand ca au avut cel putin o data probleme cu lichiditatile, arata studiul.

"Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora atingand in octombrie 2009 nivelul maxim de peste un miliard de lei", a declarat directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs.

Companiile romanesti privesc viitorul cu scepticism. In perspectiva urmatorilor doi ani, in jur de 38,6% se asteapta la o inrautatire a comportamentului de plata al clientilor, in timp ce 41% prevad o evolutie constanta.

In ce priveste platile neefectuate sau intarzierile la plata ale clientilor, in Germania doar 9% dintre companii sunt afectate, pe cand in Slovacia au fost afectate 16%. In Grecia, tara in care aceasta cota este a doua la nivel mondial, 23% dintre firmele chestionate au admis ca au avut pana acum probleme cu lichiditatile.

Un alt rezultat al studiului EOS 2010 releva faptul ca firmele din Romania acorda clientilor intervale de plata relativ lungi, in medie de aproximativ 33 de zile.

Clientii persoane juridice au la dispozitie in medie un interval de 40 de zile pentru plata facturilor. In Romania, clientii persoane fizice au la dispozitie un interval mediu de aproximativ 23 de zile pentru plata facturilor.

Doar in Spania (70 zile) si Grecia (106 zile) companiile acorda clientilor un interval mai lung pentru achitarea facturilor. Cele mai scurte intervale de plata pentru clientii persoane juridice le acorda companiile din Rusia si Germania (in medie 24 de zile).

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#companii, #lichiditati, #sistem, #bancar , #Creante