AVAS si Finantele vor oferi ajutoare de stat inclusiv prin conversii de creante

Luni, 23 Februarie 2009, ora 10:00
1129 citiri
AVAS si Finantele vor oferi ajutoare de stat inclusiv prin conversii de creante

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerul Economiei vor putea sprijini financiar firmele din portofoliu aflate in dificultate atat prin credite, subventii si infuzii de capital de lucru, cat si prin majorari de capital cu valoarea unor creante.

Masurile vor completa o ordonanta de urgenta privind ajutorul de stat, proiect aflat in dezbaterea Parlamentului, a declarat, agentiei MEDIAFAX, presedintele AVAS, Mircea Ursache. "Ca urmare a solicitarilor venite din partea unor societati comerciale din portofoliu, AVAS a promovat un proiect de act normativ de sprijinire a agentilor economici aflati in dificultate, proiect materializat prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei 831/10.12.2008 a Ordonantei de urgenta a Guvernului Romaniei nr. 206", se arata in nota de fundamentare privind legea de aprobare a OUG 206/2008, document furnizat de AVAS agentiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, in contextul noii politici a Comisiei Europene in domeniul ajutorului de stat, precum si al prioritatilor Guvernului, sustinute de Parlament, au fost gasite si alte masuri de sprijin care ar putea ajuta in mod eficient firmele aflate in dificulate.

"Sprijinul financiar acordat operatorilor economici aflati in dificultate poate fi si sub forma unor ajutoare de stat de restructurare sub forma de credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pentru creditele catre societati sanatoase si in special cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana, subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante certe lichide si exigibile ale AVAS si Ministerului Economiei, in actiuni".

Proiectul de lege prevede ca, in situatia in care ajutorul de salvare nu se ramburseaza in termen de sase luni de la punerea la dispozitie a sprijinului financiar sau de la prima transa a creditului, AVAS si Ministerul Economiei pot acorda beneficiarilor ajutoare de stat de restructurare sau pot solicita intocmirea planurilor de lichidare, in conditiile legii. Sumele necesare pentru creditele acordate vor fi alocate de la bugetul de stat, prin intermediul AVAS sau Ministerului Economiei, prin Hotarare a Guvernului, prin care sunt stabilite si sursele de finantare a acestora, se mai arata in documentul citat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#AVAS, #MInisterul Economiei, #ajutoare stat, #conversii creante , #Creante