Datornicii externi evita Romania

Duminica, 02 August 2009, ora 22:46
1505 citiri
Datornicii externi evita Romania

Procesul de recuperare a creantelor Romaniei in relatia cu diferite state, rezultate din operatiunile de export derulate inainte de 1990, este ingreunat de problemele economice majore ale unor tari africane si refuzul categoric al mai multor state de a negocia modalitatile de rambursare a datoriei.

Romania nu a reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudan, Nigeria, Somalia si Tanzania, care au o datorie totala de 185 milioane dolari, si cu autoritatile din Cuba, care trebuie sa restituie 1,1 miliarde ruble transferabile (reprezentand 99,7% din creantele Romaniei in aceasta moneda), iar discutiile cu Libia pentru restituirea altor 45,5 milioane dolari nu au fost finalizate, se arata intr-un raport guvernamental obtinut de MEDIAFAX.

"Dificultatile majore de ordin economic, financiar si valutar cu care se confrunta unele tari africane ale caror debite catre Romania insumeaza 79,4% din totalul creantelor nereglementate in prezent, apartenenta unor tari debitoare la categoriile de «state afectate de conflicte» si «state post conflicte» si refuzul categoric al autoritatilor cubaneze de a accepta inceperea negocierilor pentru stabilirea unor modalitati de rambursare a obligatiilor sale valutare influenteaza procesul de reglementare a datoriilor", se arata in document.

Refuzul Cubei de a negocia este argumentat, conform raportului, prin situatia economico-financiara a tarii si lipsa vointei politice de a discuta rambursarea datoriei fata de fostele tari socialiste creditoare.

Problemele in demararea si finalizarea negocierilor sunt prezentate si in relatia cu alte state, precum Libia, RP Coreeana, Sudan.

La 31 decembrie 2008, creantele Romaniei provenite din operatiunile de export, cooperare economica internationala si alte actiuni externe derulate inainte de finele anului 1989 erau de 1,2 miliarde dolari (pe relatia devize convertibile) si 1,1 miliarde ruble transferabile (pe relatia ruble transferabile si alte sume in diverse valute).

Cel mai mare datornic este Irakul care, in baza unui acord incheiat in august 2005, ar urma sa restituie in perioada 1 ianuarie 2009-31 martie 2028 o suma de 977 milioane dolari.

Pe lista tarilor datornice mai figureaza Sudan (169,8 milioane dolari), Siria (45,8 milioane dolari), Mozambic (14 milioane dolari), Libia (45,5 milioane dolari), Guineea (2,3 milioane dolari), Republica Centrafricana (10,6 milioane dolari), Nigeria (12,5 milioane dolari), Somalia (2,5 milioane dolari), Tanzania (99.000 dolari), RPD Coreeana (546.952 dolari), Cuba (1,1 miliarde ruble transferabile) si Mongolia (3 milioane ruble transferabile).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#creante, #datorii, #romania , #Creante