Guvernul a interzis membrilor comisiei Daewoo sa detina functii de conducere la companie

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 07:47
1210 citiri

Membrii comisiei de privatizare a Daewoo Automobile Romania nu vor detine functii de administrator, membru in comisia de supraveghere speciala, administrator special sau membru in conducerea companiei ori la sucursalele sau filialele acesteia timp de trei ani de la incetarea activitatii in comisie.

Interdictia a fost introdusa in Hotararea de Guvern privind constituirea comisiei de privatizare a Daewoo Automobile Romania, aprobata in sedinta Executivului de saptamana trecuta.

Hotararea ii prezinta ca membri ai comisiei pe ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu, in calitate de presedinte, ministrul Economiei si Comertului Varujan Vosganian, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, ministrul Muncii Gheorghe Barbu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko si consilierul de stat in Cancelaria premierului Razvan Orasanu.

"Membrii comisiei de privatizare nu vor putea sa detina, inainte de trecerea unei perioade de 3 ani de la incetarea functiei lor, functia de administrator, de membru in comisia de supraveghere speciala, administrator special sau membru in organele de conducere ale operatorului economic privatizat sau la una dintre filialele ori sucursalele acestuia sau sa exercite o activitate remunerata in acest operator", se arata in actul normativ.

Documentul mai precizeaza, intr-un articol distinct, ca activitatea comisiei de privatizare nu este remunerata.

Ministrii PD Radu Berceanu si Gheorghe Barbu s-au retras, in urma cu doua saptamani din comisia de privatizare Daewoo, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a criticat pe acei membri ai Guvernului care, in loc sa se ocupe permanent de functiile detinute, fac parte din comisii de privatizare.

La acel moment, premierul Calin Popescu Tariceanu a replicat spunand ca persoanele din componenta comisiilor de privatizare trebuie sa fie responsabile si cu puterea de decizie necesara rezolvarii rapide a unor eventuale probleme, iar abordarea indemnizatiilor acordate acestora este caracterizata de o tendinta populista.

La finalul sedintei Guvernului de saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a anuntat ca toti membrii desemnati in comisia de privatizare a uzinei Daewoo Automobile Craiova vor ramane in comisie si niciunul dintre acestia nu va fi remunerat.

"A avut loc o discutie in sedinta de Guvern care s-a concretizat cu o sarcina: absolut toti membrii desemnati, prin hotarare, saptamana trecuta vor ramane in comisia de privatizare si niciun membru, nici macar cei care nu sunt ministrii, nu vor fi platiti", a spus Oana Marinescu.

Procedurile de privatizare a companiei vor incepe in luna martie si vor fi finalizate in vara anului 2007, potrivit calendarului anuntat de autoritati. Comisia de privatizare a Daewoo va avea o prima reuniune saptamana viitoare, discutiile vizand strategia de vanzare a actiunilor.

Compania Automobile Craiova, detinuta de stat, a cumparat actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de Automobile Daewoo Craiova, pentru 60 milioane dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat la sfarsitul lunii august.

In urma tranzactiei, Automobile Craiova si-a majorat participatia la Daewoo Romania la 100%. Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22%.

Miercuri, presedintele AVAS a anuntat ca General Motors (GM) si Ford - SUA, Tata - India si Chery Automobile - China au depus scrisori de interes pentru preluarea companiei Daewoo Automobile Romania.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...