Noi sperante in privinta datoriei istorice a Rompetrol

Marti, 06 Martie 2012, ora 20:46
2100 citiri
Noi sperante in privinta datoriei istorice a Rompetrol

Intre Romania si Kazahstan exista "un singur litigiu - o datorie istorica a Rompetrol Rafinare catre statul roman care este pe cale de a fi solutionata pe cale amiabila", a declarat marti Nicolae Ureche, propus ambasador la Astana.

"Kazahstanul este cel mai important partener economic al Romaniei din Caucaz si Asia Centrala. Investitiile kazahstane in Romania se cifreaza la circa patru miliarde de dolari", a spus Ureche, la audierile comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a precizat ca principalul obiectiv al mandatului sau va fi "conservarea si incurajarea amplificarii prezentei kazahstaneze in Romania in plan economic".

Nicolae Ureche a mai mentionat ca luna aceasta ar fi trebuit sa aiba loc vizita in Romania a presedintelui Nursultan Nazarbayev, dar "din nefericire, vizita s-a anulat pentru luna mai". In contextul vizitei, partea kazaha a manifestat "mai multa deschidere" fata de solutionarea problemei datoriei Rompetrol.

"Datoria Rompetrol este de vreo 700 de milioane de dolari (...) si imi place mie sa cred vazand ultimele negocieri ca este pe cale de finalizare. Partea kazaha, care pana acum avea reticente si venea cu tot felul de pretentii, dintr-o data, fiind vizita presedintelui, a manifestat mai multa deschidere. Si exista sanse reale ca, pana in luna mai, problema sa fie rezolvata pe cale amiabila", a spus Ureche.

Presedintele Traian Basescu declara, pe 14 decembrie 2010, ca a avut, in timpul vizitei in Kazahstan, o intalnire cu reprezentanti ai KazMunaiGaz, pentru a discuta modalitatile de plata a datoriei, afirmand ca nu doreste sa se "repeada" la Rompetrol si sa-i confiste trenurile cu benzina, ci sa gaseasca o solutie prin negociere.

"Rompetrol si-a stins obligatiile de plata catre statul roman in totalitate. Statul roman a devenit actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Ne-am pastrat o pozitie clara de la inceput, iar acum ne-am asumat obligatia voluntara sa rascumparam acel pachet minoritar, in conditiile pietei. Noi nu mai datoram nimic statului romana", declara, la 19 iulie anul trecut, directorul financiar al Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#datorie istorica Rompetrol, #Nicolae Ureche Rompetrol , #Creante