Bechtel primeste 90 de milioane euro de la Compania de Autostrazi

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 10:51
1305 citiri
Bechtel primeste 90 de milioane euro de la Compania de Autostrazi

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a achitat, la sfarsitul lunii mai, 90 de milioane de euro reprezentand datoria fata de Bechtel, a declarat agentiei NewsIn directorul general al CNADNR, Dorin Debucean.

Din sumele aferente pentru unele lucrari pe care CNADNR nu a reusit inca sa le demareze, au fost alocati banii pentru datoriile stranse la proiectul Bechtel, respectiv cei 90 de milioane euro care au fost platiti la sfarsitul lunii mai. Astfel, compania a stins toate datoriile conexe proiectului Autostrazii Transilvania, suma finala a datoriilor fiind achitata integral.

"La Autostrada Transilvania se lucreaza intens pe cele doua tronsoane respectiv 2B si 3C (Turda- Gilau si Suplacu de Barcau- Bors) in total aproximativ 90 de kilometri. Stadiul fizic al lucrarilor consta in structuri (poduri, podete si pasaje n.r.), la terasamente (corpul drumului, balast, strat de forma si strat de rezistenta n.r.), iar la structuri se lucreaza la pilotii forati de la Suplacu de Barcau" a declarat directrul general al CNADNR, Dorin Debucean.

El a mentionat ca Bechtel se concentreza pe tronsonul 2B de la Turda pana la Luna de Sus (aproximativ 27 de kilometri) lucrari a caror valoare se ridica la 150 milioane de euro. Acest tronson ar urma sa fie deschis traficului pana in octombrie anul acesta si va fi considerat Centura Sud Cluj.

"Pe tronsonul 3C de pe Autostrada Transilvania se lucreaza la viaductul de la Suplacu de Barcau (1,7 kilometri ) lucrare in valoare de 100 milioane de euro, iar CNADNR si Bechtel preconizeaza sa termine viaductul din tronsonul 3C la nivel de structura pana la sfarsitul anului" a precizat Dorin Debucean.

Pana in septembrie 2007 Bechtel, trebuia sa cuantifice valoarea lucrarilor din programul urmator al anului 2008. in urma cuantificarii, valoarea lucrarilor pentru 2008 se ridica la 445 milioane euro (fara TVA). Astfel, CNADNR a cerut in propunerea de buget 517 milioane euro diferenta fiind cuantificata pentru lucrarile colaterale, proiectare, consultanta, expropieri, mutari si relocari de utilitati, deminare etc.

Dorin Debucean a mai spus ca din pacate bugetul a fost aprobat doar pentru suma de 140 milioane euro, iar CNADNR conform contractului in ianuarie 2008 a platit 30% din valoarea programului adica aproximativ 130 milioane euro. in acesta situatie compania de drumuri a ramas restanta in mai fata de Bechtel cu suma de 80 milioane euro.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, la inceputul lunii iunie , la Cluj, ca anul acesta vor fi dati in folosinta primii 25 de kilometri din Autostrada Transilvania, pe tronsonul Campia Turzii - Gilau.

"In ceea ce priveste Guvernul, noi am identificat resursele financiare necesare pentru finantarea conform obligatiilor contractuale pentru anul in curs, respectiv mai este vorba de o suma de aproximativ 200 de milioane de euro. La rectificarea bugetara, aceasta suma este deja pregatita si va intra in buget”, a declarat ministrul, adaugand ca exista intarzieri de doi -trei la suta fata de graficul de executie pe care l-a raportat compania Bechtel, care a explicat ca a inregistrat intarzieri din cauza lipsei unei garantii privind finantarea lucrarilor din anul in curs.

Sectiunea de 25 de kilometri de autostrada care va fi finalizata spre sfarsitul anului 2009 va fi legata de reteaua de drumuri nationale printr-o bretea de sase kilometri de doua benzi pe sens, care va lega localitatea Tureni (situata pe DN1) de autostrada.

Conform proiectului, Autostrada Transilvania (415 km) parcurge ruta de la nord-vest de la Brasov pana la Oradea, la granita cu Ungaria si va trece prin Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Cluj Napoca si Oradea. Contractul de proiectare si executie a lucrarilor a fost semnat in decembrie 2003 intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Bechtel International (USA). in februarie 2006, in urma renegocierii contractului, a fost prelungit termenul de finalizare din decembrie 2012 pentru decembrie 2013.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...