Curtea va decide in privinta revendicarii sumei de 42 de milioane de dolari in cazul datoriei Zambiei

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 09:13
1031 citiri

Inalta Curte de la Londra urma a decide joi in privinta petitiei unui fond de investitii care a dat in judecata statul Zambia pentru neplata unei datorii achizitionate cu o reducere semnificativa, in timp ce Zambia suspecteaza ca vanzarea ar fi fost aranjata de catre functionari publici corupti.

Donegal International, o companie din Insulele Virgine britanice, solicita intreaga valoare actuala de 42 de milioane de dolari (21,6 milioane de lire sterline) a datoriei achizitionate in 1999 pentru mai putin de 4 milioane de dolari. Donegal este detinuta partial si administrata de Debt Advisory International, o companie din Washington specializata in datoriile de pe pietele emergente si infiintata de Michael Sheehan, un avocat stabilit in Statele Unite.

Cazul a iesit la iveala in mijlocul unor investigatii ample desfasurate in Zambia in privinta coruptiei din timpul administratiei lui Frederick Chiluba, presedinte intre 1991 si 2001. Este subliniata astfel capacitatea reclamantilor privati - numiti si "fonduri vultur" - de a intarzia sau submina eforturile de restructurare a datoriilor, precum si posibilitatea ca statele sarace care nu isi pot plati datoriile sa cada prada coruptiei.

Litigiul se refera la o datorie pe care Zambia o are catre Romania. In 1998, Zambia a negociat cu Romania sa plateasca datoria la o rata de 12 centi la un dolar, valoarea de atunci fiind putin peste 3 milioane de dolari. Acordul nu a fost niciodata incheiat.

Intr-o sentinta din martie 2006 referitoare la o cerere de amanare, domnul judecator Christopher Clarke de la divizia comerciala a Inaltei Curti a scris: "Se afirma ca a fost comisa o infractiune de catre functionari corupti care au stabilit un acord prin care oferta Romaniei de a primi 12 centi dintr-un dolar a fost refuzata si a fost acceptata in schimb atribuirea datoriei catre Donegal, mult mai dezavantajoasa pentru Zambia deoarece presupunea plata a 100 de centi dintr-un dolar."

Judecatorul Clarke a afirmat ca Zambia a pretins ca are dovezi care arata ca Fisho Mwale, agentul si reprezentantul local al Donegal, "a promis si a dat mita".

Domnul judecator Clarke a mai citat si dintr-un e-mail nedatat, primit de la domnul Sheeban, urmatoarele: "Dupa cum va amintiti, am cumparat parca in februarie anul acesta 29,6 milioane de dolari pentru aproximativ 4 milioane... Acordul va fi dus la capat din motive politice, deoarece vom varsa o parte din beneficii in fondul de caritate preferat al presedintelui."

Zambia a declarat in fata curtii ca infractiunile comise de functionari invalideaza reclamatia companiei Donegal. Dupa ce s-a retras in 2001, domnul Chiluba a fost acuzat de coruptie in 2003.

Donegal a sustinut in fata curtii ca o amanare nu va face decat sa "intarzie ziua in care se va stabili ca Zambia nu are aparare," si a afirmat ca Zambia "a avut la dispozitie ani de zile pentru a gasi dovezi cu care sa isi sustina afirmatiile".

Debt Advisory International nu a raspuns ieri la apelurile Financial Times.
Caroline Pearce, de la Jubilee Debt Campaign, a declarat: "Aceasta incercare de a pune mana pe milioane de la o tara saraca si disperata este cinica si lipsita de scrupule."


"Zambia a luptat mult pentru obtinerea anularii datoriei, iar cetatenii sai asteapta acum sa vada cum rezultatele acelei anulari sunt cheltuite in domenii importante precum sanatate, educatie si infrastructura." "Nu ar trebui platite sume uriase unui vultur ca acesta."

Sursa: Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...