Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gigantii care sfideaza criza: Companiile cu datorii zero

Gigantii care sfideaza criza: Companiile cu datorii zero


Pe durata crizei financiare, datoriile companiilor s-au adunat, una peste alta si au daunat firmelor, avand implicatii serioase pentru cei care nu controleaza eficient aceste aspecte.

Companii precum Apple, Amazon si Mastercard sunt printre cele care au reusit sa pastreze nivelul datoriilor la zero.

Unele companii au reputatia ca reusesc sa mentina niveluri reduse ale datoriilor, in timp ce altele decid sa nu publice deloc astfel cifre. In locul datoriilor, aceste companii pastreaza bani cash si lichiditati pe termen scurt pentru a face achizitii si pentru a finanta investiile in cresterea companiei, scrie CNBC.

Conform celor mai recente rapoarte, doar 22 de companii din cele mai mari 500 de companii americane care formeaza indicele S&P 500 au datorii zero. Dintre acestea, CNBC a selectat companiile care au si lichiditati mari si investitii pe termen scurt.

1. Apple

Cea mai valoroasa companie din lume nu are nicio datorie. Apple are 30,2 miliarde de dolari in cash si investitii pe termen scurt, si inca 67,5 miliarde in investii pe termen lung. In plus, valoarea totala a activelor companiei se ridica 116,37 miliarde de dolari. In ultimul an, actiunile companiei s-au apreciat cu 24,6%.

2. Amazon.com

Amazon e imediat in urma Apple, cu datorie zero. Valoarea totala a lichiditatilor companiei si a investiilor pe termen scurt se ridica insa la doar 6,32 miliarde de dolari. In plus, compania are active totale in valoare de 19,05 miliarde de dolari, din care 33,2% il reprezinta cash-ul. In ultimul an, actiunile companiei s-au apreciat cu 5,7%.

3. Mastercard

Mastercard vine in urma Apple si Amazon cu o valoare totala a lichiditatilor si investitiilor pe termen scurt de 4,39 miliarde de dolari. Valoarea totala a activelor Mastercard este de 9,67%, in care cash-ul reprezinta 45,4%. In ultimul an, Mastercard a castigat in valoarea actiunilor 43,4%.

4. Cognizant Tech

Compania tehnologica are 2,29 miliarde de dolari in lichiditati si investitii pe termen scurt si o valoare totala a activelor de 5,1 miliarde dolari. Din aceasta suma, 44,9% e ponderea lichiditatilor.

Actiunile companiei au pierdut in ultimele 12 luni, 4,2 procente.

5. Forest Labs

Compania farmaceutica are o valoare totala a lichiditatilor de 2,205 miliarde de dolari, suma in care sunt incluse si investitiile pe termen scurt. Valoarea totala a activelor companiei se ridica la 6,92 miliarde de dolari. Pretul actiunilor companiei a ramas neschimbat in ultimul an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1214 ori