Guvernul scoate bani din Fondul de rezerva pentru plata arieratelor spitalelor

Marti, 21 Mai 2013, ora 18:00
1920 citiri
Guvernul scoate bani din Fondul de rezerva pentru plata arieratelor spitalelor

Bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu peste 76 milioane lei, pentru plata pana la sfarsitul lunii mai a arieratelor acumulate de catre spitalele din reteaua ministerului si subordinea autoritatilor publice locale.

Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile. Agentia Mediafax a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul a amanat cu inca un an, ca si Cabinetul Ungureanu, aplicarea restrictiilor din Legea finantelor publice locale care stabilesc conditiile in care autoritatile locale mai pot primi bani din Fondul de rezerva si a decis ca din aceasta sursa sa fie alocate fonduri pentru arieratele spitalelor.

Legea finantelor publice prevede in mod clar ca Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor "cheltuieli urgente sau neprevazute" aparute in timpul exercitiului bugetar.

Prin ordonanta de urgenta aprobata saptamana trecuta, Executivul a decis insa ca, prin derogare de la Legea finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocate, pana la sfarsitul acestui an, prin hotarare de guvern, sume si pentru plata arieratelor inregistrate de spitalele din subordinea autoritatilor administratiei publice centrale si locale.

Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de Romania in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si nerespectat de fiecare data.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, in momentul de fata, Romania nu indeplineste criteriul, dar ca acesta trebuie indeplinit pana in iunie, cand este board-ul FMI, si ca, in caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra in boardul institutiei financiare.

Acordul cu FMI expira in vara acestui an, iar autoritatile de la Bucuresti si-au propus sa incheie o noua intelegere financiara.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#plata arierate spitale, #arierate Guvern , #Datorii