Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme

Vineri, 05 Martie 2010, ora 23:57
1403 citiri
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme

Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare la plata a obligatiilor restante ale companiilor, la care s-a renuntat din 2005, si va modifica sistemul de penalitati pentru neconformare la achitarea datoriilor, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata.

Noile politici avute in vedere de Guvern pentru recuperarea arieratelor sunt prezentate in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2009-2012.

"Politica de recuperare a arieratelor se va realiza prin reintroducerea acordurilor de reesalonare cu contribuabilii, modificarea sistemului de penalitati pentru neconformare, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata, si imbunatatirea evidentei fiscale prin dematerializarea dosarului fiscal al contribuabilului si introducerea unui sistem de arhivare electronica a informatiilor", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Sursa citata releva totodata ca un program de reducere a arieratelor sectorului public va fi introdus pana in luna aprilie 2011.

Surse ministeriale au declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii ianuarie, ca statul va introduce, pana la sfarsitul lunii mai, in conformitate cu procedurile UE, un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor.

In primavara anului 2005, fostul Guvern a anuntat ca va renunta la acordarea de esalonari si reesalonari la plata datoriilor catre bugetul de stat, considerand ca aceste facilitati nu au avut efecte pozitive asupra nivelului de colectare si ca sistemul a fost "unul pagubos", deoarece foarte multe intreprinderi care au utilizat facilitatea s-au dovedit neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului.

Programul de convergenta este revizuit in fiecare an si transmis la Comisia Europeana dupa aprobarea de catre Guvern. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#guvern, #datorii, #firme, #reesalonare, #restante , #Datorii