Numarul incidentelor de neplata aproape s-a dublat in 2012

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:59
1544 citiri
Numarul incidentelor de neplata aproape s-a dublat in 2012

Lipsa de lichiditate a companiilor, accentuata in ultima perioada, a condus la cresterea numarului incidentelor de neplata cu 90% in 2012.

Acest fenomen a afectat si fimele medii si mari, cu afaceri de peste zece milioane de euro, conform unui studiu realizat de Coface.

"Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si determina companiile sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri", se arata intr-un comunicat al Coface.

In acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior, inregistrandu-se totodata o scadere a tranzactiilor intre firme realizate prin instrumente de plata.

Astfel, in primele opt luni ale anului, valoarea incidentelor de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a crescut cu 29%, reprezentand cecuri si bilete la ordin nedecontate datorita lipsei de lichiditati la emitent.

Desi lichiditatea este slaba, companiile sunt reticente fata de accesarea de noi credite pentru sustinerea activitatii.

Creditele neperformante acordate firmelor au inregistrat un avans de 20% in primele noua luni ale anului, rata acestor imprumuturi situandu-se la 17,4%, fata de 14,4% in decembrie 2011.

Avansul a fost alimentat de cresterea creditelor neperformante, in special pe segmentul de IMM-uri.

Ponderea restantelor inregistrate de catre marile corporatii in totalul restantelor companiilor active era de aproape 10% la sfarsitul lunii iulie 2012, desi reprezinta mai putin de 0,1% din numarul total al firmelor active.

Companiile cu o cifra de afaceri sub un milion de euro inregistreaza pierderi la nivelul intregului sistem, desi se observa o usoara imbunatatire in ultimii doi ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii Romania, #companii criza lichiditati, #companii lipsa lichiditate, #rstante companii , #Datorii