Piata colectarii de creante, mai mare cu 15% in 2011

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 15:52
1911 citiri
Piata colectarii de creante, mai mare cu 15% in 2011

Piata colectarii de creante de la populatie va creste cu 15% in 2011, de la un nivel de circa 1 miliard euro in 2010, in conditiile in care economia inca nu si-a revenit, iar in piata exista creante de colectat, atat de la populatie, cat si de la companii, potrivit estimarilor Coface Romania, informeaza NewsIn.

Bancile, companiile de telecom, de asigurari, leasing si institutiile financiare nebancare (IFN-urile) "vor ramane principalele institutii cu volume mari de creante de externalizat", se arata intr-un comunicat al Coface Romania.
In 2010, activitatea diviziei de colectare a creantelor de la persoane fizice a Coface a crescut ca volum cu 35%, in conditiile in care a fost primit un numar de 400.000 de cazuri de colectare creante de la persoane fizice in portofoliul sau.

Potrivit Coface, sectorul bancar a ramas cel care a externalizat cel mai mare volum de creante, avand o pondere in totalul portofoliului Coface de 45%.

"Se remarca, insa, o evolutie ascendenta a sectorului telecom, care si-a crescut puternic ponderea in numar de debite, pana la 42%. Daca privim evolutia acestei piete in 2010 din punct de vedere al valorii creantelor externalizate, aceasta a avut o tendinta crescatoare, insa mai moderata comparativ cu volumul, cresterea fiind de 11% si reprezentand o valoare totala a cazurilor de 180 milioane de euro. Valoarea medie a creantei a scazut in 2010, la 1.200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Coface Romania sustin ca populatia inca mai are datorii la banci sau telefonie mobila, insa valoarea acestora este mai mica. Potrivit acestora, aceasta evolutie are la baza criza economica, perioada in care veniturile populatiei au scazut considerabil, rata somajului a crescut, iar astfel oamenii au fost nevoiti sa-si restranga considerabil consumul si sa se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistenta.

In ceea ce priveste comportamentul de plata al debitorilor, mai mult de o treime (34%) platesc integral, in timp ce 37% nu platesc deloc.

Cel mai ridicat grad de recuperare il au creantele cu intarzieri de 1-60 de zile, numite si "early collection" sau "fresh cases", rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#datorii, #create, #datoriile populatiei la stat, #economie, #coectarea de creante , #Datorii