Recuperatorii au strans datorii de 218 milioane de euro de la persoanele fizice

Joi, 25 Martie 2010, ora 13:34
2293 citiri
Recuperatorii au strans datorii de 218 milioane de euro de la persoanele fizice

Companiile de colectare a creantelor comerciale au recuperat in 2009 datorii in valoare de 264 milioane euro, cea mai mare parte de la persoanele fizice, potrivit Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), reprezentand 24% din valoarea de 1,1 miliarde de euro creante comerciale incredintate de creditori spre colectare.

Astfel, valoarea creantelor comerciale incredintate de creditori spre colectare a crescut cu 71% fata de 2008 , de la 643 milioane de euro, iar volumul creantelor a crescut cu 76%, la 3,7 milioane cazuri.

In 2009, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 2,2 milioane de creante, in valoare de 218 milioane euro dintr-un total de 3,6 milioane de cazuri, in valoare de 950 de milioane de euro.

Pe segmentul persoane juridice din 83.000 de cazuri in valoare de 150 milioane de euro, au fost recuperate 70.600 de creante totalizand 45,5 milioane de euro.

Jumatate din toate creantele care trebuie recuperate vin din zona bancara, 22,9% de la firmele de telecom, 7% de la Institutiile Financiare Nebancare si 3,9% utilitati, in 2009 fiind remarcata o diversificare a creditorilor. Inainte de 2009, bancile si firmele de telecomunicatii erau principalii creditori.

"Din creantele bancilor, doar 3-4-5% reprezinta credite imobiliare restante, tendinta fiind ca bancile sa tina cat mai mult acest tip de creante in portofoliu.

Scoaterea la vanzare a acestor creante ar face sa afecteze si mai mult piata imobiliara. Ar afecta calitatea celorlalte garantii din sistem", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Cristian Ionescu, presedintele AMCC, care este si directorul general al companiei Coface Romania.

Din totalul creantelor cu scadenta depasita, peste 36 de milioane de euro au fost externalizate de creditori internationali care au de recuperat 11,3 milioane de euro de la persoane fizice reprezentand 176 de cazuri si 24,88 milioane de euro de la firme, respectiv 830 de cazuri.

Dintre acestea, au fost recuperate 6,6 milioane de euro, din 292 cazuri in care sunt implicate persoane juridice. In cazul firmelor este vorba in special de exportatori, iar in cazul persoanelor fizice sunt datorii la banci din afara, dar si penalitati contraventionale ale romanilor din afara tarii.

Membrii Asociatiei au remarcat anul trecut o scadere a ratelor de succes in procesul de colectare de la 35% la 25%, precum si cresterea costurilor de colectare.

"Chiar daca piata a crescut cu 70%, asta nu inseamna ca si gradul de recuperare a crescut. Scaderea gradului de colectare a pus presiune pe profitabilitatea companiilor din sector, ceea ce a dus cresterea costurilor si implicit la cresterea preturilor", creantele vandute s-au ridicat la 300.000 cazuri, cu o valoare de 227 milioane de euro.

"Una dintre tendintele pietei de colectare a in 2009 a fost evolutia ascendenta a volumului de creante neperformante vandute catre creditori.

Companiile au optat pentru vanzarea portofoliilor catre agentiile de colectare, ulterior incercarii de colectarii interne sau prin serviciile unei companii specializate", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

De asemenea, o tendinta in 2009 a fost cresterea colectarilor in instanta.

"Daca in anii anteriori crizei, principalul motor de crestere a pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila, in 2009, colectarea in instanta ia amploare, o crestere semnificativa cunoscand de asemenea si cazurile de executare silita", sustin reprezentantii AMCC.

Cazurile de executari silite se situeaza totusi sub 10% din numarul recuperarilor din 2009.

Companiile membre ale Asociatiei au, cumulat, o cota de aproximativ 80% din piata colectarii creantelor comerciale. Printre membrii Asociatiei se numara Coface Romania, Eos, Creditreform, Cycle, Creditexpress, Kruk International.

Potrivit AMCC, infiintata in 2007, Asociatia a fost anul trecut un angajator net, numarul de salariatilor din sector crescand cu 30%, pana la aproximativ 1.500 de persoane. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#recuperatori, #datorii, #persoane fizicie, # creante, #colectare, #banci , #Datorii