Romania scapa de reputatia de tara cu datorii riscante?

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 10:32
1444 citiri
Romania scapa de reputatia de tara cu datorii riscante?

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului roman impotriva riscului de default au scazut in primul trimestru al anului, iar Romania a coborat o pozitie in topul tarilor cu cel mai ridicat risc, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pietei financiare CMA, transmite Mediafax.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut de la 2,902 puncte procentuale la sfarsitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele lunii martie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei a coborat astfel de la 290.200 dolari la 231.100 dolari. 

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane.

In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci. 

Totodata, probabilitatea cumulativa de default in cazul Romaniei s-a redus de la 18,7% la sfarsitul anului trecut la 15,3% in martie, se arata in raport. 

La sfarsitul primului trimestru al anului trecut, Romania ocupa pozitia a 15-a, cu o probabilitate de default de 13,3% si un CDS de 2 puncte procentuale.

Cel mai riscant stat a ramas in primul trimestru Grecia, cu un CDS de 10,37 puncte procentuale, de peste patru ori mai mare decat al Romaniei, si probabilitate de default de 57,7%.

Urmatoarele locuri in functie de risc sunt ocupate de Venezuela, Irlanda, Portugalia, Argentina, Ucraina, Dubai, Liban, Irak si Egipt.

Norvegia si-a mentinut pozitia de cel mai sigur stat in privinta riscului de incapacitate de plata, cu un CDS de 0,174 puncte procentuale si o probabilitate de default de 1,6%. Topul zece al celor mai sigure tari este completat de Suedia, Finlanda, Elvetia, Danemarca, Olanda, Hong Kong, SUA, Germnia si Chile. 

In Europa Centrala si de Est, Grecia si Ucraina sunt considerate cele mai riscante, urmate de Ungaria (14), Croatia (15), Romania, Letonia (17), Lituania (18), Bulgaria (20), Turcia (25), Polonia (28), Rusia (34), Slovenia (43), Slovacia (44), Estonia (49), Cehia (51) si Austria (52).

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#tara datorie, #romania datorie externa, #datorii riscante , #Datorii