Rompetrol: nu putem plati datoria catre stat!

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 12:20
1784 citiri
Rompetrol: nu putem plati datoria catre stat!

KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, nu va putea plati intreaga datorie catre statul roman, una dintre solutii fiind restructurarea datoriei pe urmatorii trei-patru ani, a declarat, joi, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, potrivit Mediafax.

"Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligtiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligatiunilor Rompetrol a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se asteapta ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, redactat in luna februarie 2010.

In documentul citat, rambursarea sumelor scadente datorate de Rompetrol a fost inclusa in categoria "Riscuri fiscale si bugetare".

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturiatate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#datorii, #obligatiuni, #petromidia, #restructurare, #rompetrol , #Datorii