Finantele analizeaza impozitul pe cifra de afaceri si reducerea celui pe dividend la 5%

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:55
2013 citiri
Finantele analizeaza impozitul pe cifra de afaceri si reducerea celui pe dividend la 5%
Foto: capital.ro

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea eliminarii impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scaderea impozitului pe dividend la 5%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor - ministrul delegat pentru Buget, consultat de Mediafax.

Propunerea, discutata in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, a fost detaliata si prevede cote de impozit diferentiate, invers proportional cu cifra de afaceri si numarul de angajati, variind intre 1,33% si 7,5% din cifra de afaceri.

Cele mai mici cote sunt propuse pentru companiile cu afaceri de peste un miliard de lei pe an (circa 225 milioane euro), care ar urma sa achite de anul viitor 1,33% din cifra de afaceri, daca au cel putin doi angajati, 1,463% din cifra de afaceri, daca au un singur angajat si 1,6625% din cifra de afaceri, daca nu au angajati.

Cotele ar urma sa urce din 2016 pentru aceasta categorie de companii la 2% (mai mult de doi angajati), 2,2% pentru un singur angajat si 2,5% pentru firmele fara angajati cu contracte de munca.

Cat ar urma sa plateasca firmele

Companiile cu cifre de afaceri pe an intre 100.000 de lei si un miliard de lei ar urma sa plateasca o cota standard de 2% din cifra de afaceri incepand de anul viitor. Daca firma are un singur angajat, cota de impozitare urca la 2,2% din cifra de afaceri, iar daca nu are niciun angajat se va impune 2,5% din cifra de afaceri. Din anul 2016, cota standard de impozitare ar urca la 3%, cu nivelele de 3,3% la un angajat si 3,75% la firmele fara angajati din aceasta categorie.

La cifre de afaceri pe an intre 10.000 de lei si 100.000 de lei, firmele ar urma sa plateasca un impozit standard de 3% din cifra de afaceri anul viitor si 4,5% in 2016. La fel ca in celelalte paliere valorice, cota standard creste cu 10% daca firma are doar un angajat si cu 20% daca firma nu are angajati.

Cele mai inalte rate de impozitare sunt preconizate pentru firmele cu cifre de afaceri de sub 10.000 de lei pe an (circa 2.250 euro), pentru care cota standard ar fi de 4% in 2015 si 6% in 2016. Firmele cu o cifra de afaceri de sub 10.000 lei pe an si un singur angajat ar urma sa plateasca 4,4% anul viitor si 6,6% in 2016, in timp ce pentru firmele fara angajati cota ar fi de 5% in 2015 si 7,5% in 2016.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Mediafax ca principala problema in implementarea acestui model de impozitare o reprezinta chiar legislatia comunitara, care nu permite statelor membre inlocuirea impozitului pe profit decat ca exceptie.

Concomitent, Finantele ar urma sa reduca impozitul pe dividend cu 5 puncte procentuale, de la 16% la 11%, ceea ce ar incuraja companiile sa inregistreze profit.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#impozit companii, #impozit cifra de afaceri , #Dividende