Veniturile care nu pot fi justificate, impozitate cu 16%

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 23:06
1700 citiri
Veniturile care nu pot fi justificate, impozitate cu 16%

Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor "de natura necunoscuta", conform NewsIn.

Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de catre respectiva persoana.

"Persoanele fizice care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%", a anuntat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Astfel, inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite pana acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneste de la premisa ca orice cheltuiala are o sursa care trebuie, in consecinta, impozitata. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac incasari si plati, dar nu declara venituri. 

In al treilea rand, metoda patrimoniului va fi folosita pentru persoane care nu au declarat venituri, "dar are elemente de crestere de avere".

Ialomitianu a precizat ca impozitarea va fi facuta doar daca organele fiscale vor putea proba existenta unor cheltuieli nejustificate prin prisma veniturilor.

"Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari.

Daca se constata ca diferenta dintre veniturile declarate si situatia fiscala personala stabilita pe baza metodelor indirecte este mai mica de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, atunci procedura se incheie, adica nu se va trece la impozitare (...) Organul fiscal trebuie sa demonstreze prin probe ce cheltuieli s-au facut. Cheltuielile sunt pe baza de probe, de documente", a spus ministrul.

La randul sau, presedintele ANAF, Sorin Blejnar a spus ca decizia de azi a Guvernului va permite combaterea mult mai eficienta a evaziunii fiscale, prin intermediul unui departament specializat al Autoritatii.

"Ne-am uitat in bazele de date si am constatat ca avem foarte multe firme sarace cu patroni foarte bogati care in decursul anilor au omis in mod deliberat sa-si inregistreze veniturile pe societate, iar cu banii sustrasi prin evaziune fiscala si-au construit case, au platit excursii sau au cumparat bijuterii.

Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acestia vrem sa-i impozitam. Sunt oameni care nu au ridicat niciodata dividende, nu au avut profit sau salarii mari, dar au avut un nivel de trai peste media europeana", a spus Blejnar precizand ca departamentul va putea investiga doar veniturile obtinute si nedeclarate la fisc dupa data intrarii in vigoare, adica 1 ianuarie 2011.

Conform estimarilor lui Blejnar, circa 200-300 de oameni ar putea fi cercetate in 2011 pe baza acestor modificari ale Codului Fiscal. In acest sens, pe 15 ianuarie va sosi in Romania o misiune de asistenta tehnica din partea fiscului american, IRS, urmata de institutia similara din Franta, in luna februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#venituri, #impozit, #taxe, #contribuabili , #Dividende