Falimente si pe piata romaneasca de asigurari: Euroasig, prima victima

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 13:18
1719 citiri
Falimente si pe piata romaneasca de asigurari: Euroasig, prima victima

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis, in 25 noiembrie, ca Fondul de Garantare sa preia creantele de asigurari ale societatii Euroasig, aflata in procedura de redresare financiara, deoarece asiguratorul intra in procedura de faliment, dupa ce masurile de redresare nu au dat rezultate. Potrivit legii, Consiliul CSA a decis "stabilirea starii de insolventa a Euroasig si declansarea procedurii de faliment impotriva acesteia".


"In pofida tuturor demersurilor, masurile aplicate in cadrul procedurii de redresare financiara nu au condus la atingerea scopului urmarit si la inlaturarea cauzelor care le-au generat, situatia financiara a asiguratorului nefiind restabilita si, astfel, drepturile si interesele legitime ale asiguratilor fiind puse in pericol", se arata in comunicat.


De asemenea, societatea este obligata sa predea Fondului de Garantare evidentele complete a dosarelor de dauna, evidentele contabile aferente acestor dosare, pentru a se putea publica lista potentialilor creditori in asigurari ce au dreptul la bani de la Fondul de Garantare.


Societatea trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor cu privire la obligatia lor de a denunta sau rezilia contractele de asigurare incheiate cu societatea.


Asiguratii trebuie sa fie informati si despre dreptul lor de a recupera de la Fondul de Garantare primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, "proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei lor de valabilitate".


Arbitrul asigurarilor inchide procedura de redresare financiara si revoca administratorul special


CSA a mai hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii, precum si revocarea lui Nicolae Eugen Crisan din calitatea de administrator special si incetarea atributiilor acestuia ca administrator special, cu retragerea autorizatiei de functionare a societatii.


"Potrivit legislatiei, sumele cuvenite creditorilor de asigurari in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu societatea (persoane asigurate, detinatori de polite de asigurare, beneficiari ai contractelor de asigurare, precum si oricare alte terte persoane prejudiciate prin nerespectarea conditiilor de asigurare ale contractelor, ale caror creante nu au fost onorate de societatea de asigurare) vor fi recuperate de la Fondul de Garantare", se mai arata in comunicat.


Potrivit datelor transmise de Euroasig, la 30 septembrie 2008, erau in evidenta companiei 1.977 dosare de daune avizate si nelichidate (din care 1.731 pentru contracte de asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) pentru care avea constituite rezerve de dauna in valoare bruta de 4.600.023 lei.


Euroasig avea in septembrie o cota de piata de 0,18% dupa primele brute subscrise, portofoliul sau cuprinzand 16.813 de contracte de asigurare in vigoare, se mai arata in comunicat.


In perioada de redresare, administratorul special, a luat masuri precum convocarea adunarii generale a actionarilor in vederea aprobarii majorarii capitalului social si reducerea cheltuielilor, prin inchiderea unei reprezentante teritoriale, disponibilizari si stoparea investitiilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...