O teapa cat o criza mondiala?

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 23:57
7702 citiri
O teapa cat o criza mondiala?

“Lacomia n-a venit numai din partea bancilor americane. Ele au inventat un produs, pe care toata lumea s-a repezit sa-l cumpere”, a declarat Cristian Sima, presedintele WBS. Potrivit  acestuia, daca economia romaneasca ar fi fost mai dezolvata, am fi avut credite sub-prime chiar intr-o proportie mai mare. “Daca Madoff se gandea sa vanda certificate la fondul lui in Romania, gasea aici un teren extraordinar”, a mai spus Sima, intr-un interviu acordat, in exclusivitate, pentru Bloombiz.

Sunt bancile din Romania victimele propriilor promotii de credite cu dobanda inselatoare?

Sunt si victimile politicii "dam credit cu orice pret" practicate, mai ales, in ultimii doi ani, dar nu sunt victime numai din aceasta cauza.

In momentul in care au dat aceste credite, s-au imprumutat la bancile mama. Acestea aveau o modalitate de a plasa banii mult mai scump decat in propriile tari. De exemplu, cand o banca franceza imprumuta in Franta cu dobanda de 3-4%, in Romania imprumuta cu 7%. Drept urmare, a preferat sa-i dea copilului rebel din Romania banii cu 3% si el sa-i imprumute mai departe cu 7%.

Vom avea falimente in sectorul bancar? Cat de pregatite sunt bancile din Romania?

Nu stiu sigur daca vom avea falimente in sectorul bancar, dar este posibil. Mai avem si banci cu capital romanesc care nu au nicio banca mama in spate - poate sa fie bine dar poate sa fie si rau.

La o intrebare pe care i-am pus-o recent purtatorului de cuvant al Bancii Nationale, domnul Adrian Vasilescu, daca o filiala din Romania poate sa dea faliment chiar daca banca-mama nu da, mi s-a spus ca da.

Oricum, poate ar fi bine sa avem si ceva falimente. Nu stiu daca americanii vor reusi sa evite falimentele. Este o selectie naturala care ar trebui sa se produca.

Ce se intampla daca bancile nu mai acorda credite? De unde isi obtin veniturile?


Bancile nu mai acorda credite de mult pentru ca nu mai au lichiditati. Cu lichiditatile mai reusesc sa se imprumute de la Banca Nationala, facand diverse lombarduri, daca au titluri de stat.

Nenorocirea este ca, la noi, clientii bancilor pot cumpara titluri de stat si cu acele titluri puse gaj la BNR, bancile pot obtine lombarduri. Nu este foarte fair.

 Faptul ca BNR a mentinut un nivel ridicat la RMO a fost pana la urma un lucru bun sau rau pentru economie? Eram mai expusi la efectele crizei daca aceste rezerve erau mai mici?

A fost un lucru super bun, atlfel era o tragedie si aici. Eram mult mai expusi la efectele crizei pentru ca inasprirea creditului si dobanzile ridicate practicate de BNR i-au calmat.

Si in America, daca ar fi ramas Greenspan si ar fi continuat sa ridice dobanzile, crapau niste banci mai devreme, poate tot aici se ajungea, dar nu atat de brusc. Dovada ca noi nu am avut crize importante.

In schimb, noi avem un risc de tara foarte mare. Am trait-o pe propria piele, sucursala unei banci austriece din Romania da o scrisoare de credit la aceeasi sucursala aceleasi banci din Elevetia, iar cei din Elevetia n-o recunosc decat daca este avalata de sediul central, ceea ce e tragic.

 Cum alegem sa economisim: depozite in lei sau in euro?

Cel mai sigur este titlul de stat iar, la depozite, trebuie sa ne gandim. Dobanda la leu este enorma si, pe termen lung, chiar daca leul se va devaloriza, trebuie sa ne facem o socoteala: se devalorizeaza 25% pe an sau nu? Sunt banci care acorda si 25%.

Ar trebui sa stam atenti si la aceste dobanzi mari. In goana dupa lichiditati, exista banci straine care acorda dobanda la depozite de 7,2% cand, in tara de origine, imprumuta cu 3%. Asadar, un client strain poate sa imprumute la aceeasi banca acolo si sa puna banii in Romania.

Dar fiindca una din cele doua entitati poate sa crape independent de cealalta, castigul nu este sigur intre dobanda cu care te imprumuti si dobanda la care pui depozit. Altfel, ar fi o chestie total anacronica.

Vor mai exista FMI si BM peste 5 ani?


S-ar putea sa existe dar si cele doua institutii sunt anacronice. Toate acordurile de la Bretton Woods, care oricum nu mai sunt valabile, trebuie repuse pe masa si regandite.

Marile puteri economice ar trebuie sa ia o hotarare. Dovada sta faptul ca administratia Obama are nevoie de ajutorul tuturor. Nu este o criza care sa tina numai o regiune geografica. Acum, toata lumea e in criza, nu exista nicio tara care sa fi scapat.

Se poate spune ca toata lumea va plati pentru lacomia bancilor americane de a da credite chiar si celor care nu isi permiteau sa acceseze unul?


Si noi n-am dat credite si celor care nu-si permiteau? Imi aduc aminte ca, in spatele unui magazin de retail de la noi, vedeam persoane care cumparau o plasma cu 4000 de lei, pe celebrul “credit cu buletinul”, pe care o vindeau, la iesirea din magazin, cu jumatate de pret. Banuiesc ca n-au platit creditul nici in ziua de astazi. Erau constienti ca nu-l vor plati, inca de la achizitionare.

Lacomia n-a venit numai din partea bancilor americane. Bancile americane au inventat un produs, toata lumea s-a repezit sa-l cumpere. Daca noi am fi fost o economie mai dezvoltata, aveam tot subprime. Ba chiar aveam intr-o proportie mai mare. Daca Maddoff se gandea sa vanda certificate la fondul lui si la schema lui in Romania, gasea aici un teren extraordinar.

Pana la urma, sistemul de credite sub-prime a fost un caritas?


A fost un joc piramidal cu case, nu chiar un caritas.

Au fost Senatul, Fed-ul, agentiile de rating si firmele de audit complici la marsavia bancilor? Toti stiau ca nu e bine ce se intampla, dar si-au luat si ei partea si au tacut.

Daca ar fi stiut toti, am fi avut multi castigatori. Daca va uitati, nu sunt foarte multe fonduri care au shortat bancile si care au castigat foarte mult pe scaderea asta.

Foarte multa lume a fost lacoma si nu prea inteligenta, nu a analizat prea bine.

Castigatorii sunt toti cei care au shortat din 2007. Si noi suntem castigatorii acestei crize.

Prin 2007, propovaduiam o criza a sistemului bancar puternica. Criza subprime exista deja. Imi aduc aminte ca eram la o emisiune la Robert Turcescu si m-a intrebat ce sa cumpere in America. I-am spus sa vanda Country White Financial si Bern Stearns, care au falimentat intre timp. Eram in august 2007, dar criza incepuse in America.

Nimeni in Romania nu vroia sa auda de ea." Nu ne afecteaza, nu ne intereseaza, imobliarele noastre vor merge la stele, ca ale noastre sunt mai ieftine si ale lor, mai scumpe si daca scad ale lor si cresc ale noastre, ajung la acelasi pret". Iata ca nu e asa.

Criza incepuse deja, lumea iesea. Nici eu nu ma asteptam sa fie o criza atat de dura, dar ea era evidenta pentru foarte multa lume care avea minte, in momentul ala.

Crapase Lehman Brothers, era o nenorocire, toate ziarele scriau "activele se topesc" iar noi ne intrebam "care criza".

Putem spune ca baietii de la New York au dat teapa intregii lumi?


Chestia cu teapa este exact cum e si cea de la FNI. E si asta o teapa dar e una relativa, pentru ca nu existau activele, banii erau virtuali. Daca le-ar fi vandut si ar fi luat banii, era teapa. Ei au creat niste produse, care au mers bine, au crescut ca Fat-Frumos dar care s-au prabusit si foarte multi din cei care le-au creat au pierdut cot la cot cu ceilalti, sau chiar mai mult.

Cand vom avea primul semn ca se apropia sfarsitul crizei?

Cred ca in momentul in care Rezerva Federala va ridica dobanda prima oara, vom avea primul semnal ca, cel putin din punct de vedere financiar, lucrurile se refac. Economia se va reface foarte greu, va lasa sechele mult mai profunde decat criza din 29-32, poate sa tina si 5-6 ani. Nici nu cred ca solutia aparuta atunci mai este acum, de actualitate.

Criza de acum este mai puternica, dar e mult mai bine controlata si lumea este mai bine asezata decat atunci. Nu uitati ca atunci eram la nici macar zece ani de la incheierea unui razboi mondial, ceea ce a si declansat al Doilea Razboi Mondial. Acum suntem, totusi, dupa o perioada de 70 de ani de prosperitate si lucrurile s-au mai asezat.

Fiecare se gandeste inainte de a trimite un tanc peste granita sau de a face o declaratie belicoasa. Si liderii mondiali sunt mai responsabili dar asta nu inseamna ca, in trei luni, n-o sa apara un lider carismatic si destul de nebun care sa intoarca toata situatia cu 180 de grade.

Vezi interviul video cu Cristian Sima - O teapa cat o criza mondiala?

Interviu realizat de Andrei Ciltaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#criza, #madoff, #sima, #subprime, #teapa , #Faliment